Igor M: Znanje i kvalitet su najbolji brend

FOTO: Privatna arhiva

Diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva Igor Mihajlović (29) odlučio je da iskoristi svoje znanje prilikom razvijanja firme za konsultanske usloge „Vision machinery“. O njegovom poslu i o tome koja je formula njegovog uspeha, Igor nam za iSerbia portal otkriva u narednim redovima.

Imali ste 27 godina kad se odlučili da osnujete svoju firmu. Kako ste znali da ste spremni za takav korak?

Odlučio sam par godina pre toga, tada je samo formalno osnovana. S obzirom na to da su usluge koje firma nudi dosta tražene na globalnom nivou, nije bilo bojazni prilikom donošenja ove odluke.

Da li ste oduvek želeli da se bavite ovim poslom ili su to okolnosti nametnule?

Nekada sam želeo da gradim akademsku karijeru, ali zbog lošeg stanja u nauci u našoj zemlji odlučio sam se da odem u privatni sektor. Može se reći da je ovo najpovoljnija kombinacija želja i okolnosti.

S obzirom na to da ste iz Bora, kako ste odlučili da svoju firmu otvorite baš u Svrljigu?

Studirao sam u Nišu, a nakon toga i par godina radio tamo, tako da većina kolega i kontakata su odatle. Pošto su mi roditelji poreklom iz Svrljiga, koji je od Niša na samo 30-ak km, odlučio sam se da otvorim firmu tamo. Naravno, opština Svrljig takođe pruža mnoge pogodnosti i olakšice za novootvorene firme. Na kraju krajeva, lokacija nije toliko presudna s obzirom na to da su klijenti firme uglavnom iz inostranstva.

Često smo u mogućnosti da čujemo da dosta stvari iz oblasti kojom se bavimo naučimo tek nakon završetka fakulteta. Koliko je to tačno u Vašem slučaju?

Dobra teorijska osnova je najbitnija stvar i ona se teško stiže van univerziteta. Na žalost, naši univerziteti su svake godine sve slabiji u pružanju kvalitetnog znanja i sve se svodi na individualnu volju pojedinca. Ipak, srećom, većina svetskih vodećih univerziteta sve više otvara svoje kurseve za online praćenje. Ja sam imao prilike da se na taj način edukujem tek nakon studija, pa sam tu šansu i iskoristio i pored brojnih poslovnih obaveza. To bih svakako preporučio svakom, kako studentima tako i zaposlenim ljudima.

Da li ovakav vid rada na sebi može omogućiti mladima u Srbiji da ne napuštaju svoju zemlju?

Moderne tehnologije sve više razbijaju geografske barijere. Ta dinamika naravno nije svuda ista, dosta zavisi od struke. Treba nuditi znanje, kvalitet i onda ćete uvek biti konkurentni i uspešni, nezavisni od geografske lokacije ili struke.

Ova priča nam je dokaz da uz dobru ideju, hrabrost i naporan rad može da se razvije uspešan poslovni biznis model, bez obzira na opšte uslove i okruženje.

Maja je student žurnalistike. Kao ambiciozna, vredna, pouzdana, odgovorna i organizovana osoba željna je daljeg učenja i usavršavanja u karijeri