Dušan Svilar: Inspiriše me živa svirka

FOTO: Facebook

Čini se da su godine na početku njegove muzičke karijere imale presudan uticaj. Sa samo devet godina pevao je u tada poznatom 3K duru, a sa 11 godina takmičio se u pevanju Bačkog okruga. Vreme je presudilo u njegovu korist.

Sa Dušanom smo pričali o muzičkom početku, o tome koliko je važna podrška porodice, ali i o tome da li priprema neki novi singl. Njegovi pevački uzori su Zdravko Čolić i Toše Proeski, a kao svoj najveći uspeh istakao bi saradnju, a pre svega prijateljstvo sa legendarnim Kemalom Montenom, rekao je on za iSerbia

Možeš li nam reći kakvi su bili počeci tvoje karijere i koje svoje korake bi istakao kao najvažnije?

Početak, kao i svaki je težak. Prve javne, ozbiljne muzičke nastupe sam izlagao kao gimnazijalac u gimnaziji „Svetozar Marković” u Subotici. To su bili najvažniji koraci i oni su me doveli do učešća na značajnom festivalu (održanom 14. februara 2007. u Subotici) gde sam se prvi put predstavio svojim sugrađanima sa pesmom „Ljubav Bogom dana”, autora Kornelija Kovača i Spomenke Kovač.

Verujem da je tvoj najveći uspeh saradnja sa najpoznatijim kantautorom Kemalom Montenom. Koliko su ti značili njegovi saveti?

Najveći uspeh je kada takvog čoveka i muzičara dobiješ za prijatelja. Ja sam jedan od srećnika, jer mi nismo imali saradnju, već prijateljstvo. Najbolje savete od Montena možeš da dobiješ kroz njegovo veliko stvaralaštvo koje je ostavio iza sebe.

svilar_i_monteno.jpg
FOTO: Zvanična stranica Dušan Svilar

Gde vidiš prostora za mladog muzičkog umetnika na početku karijere?

Prostor muzičkog umetnika prvo treba da se izgradi u njegovom srcu i u duši, a posle sve ide svojim tokom.

Po priličnoj skromnosti i povučenosti razlikovao si se od svojih konkurenata na takmičenju za Zvezde Granda. Po tvom mišljenju, šta sve doprinosi pobedi na nekom muzičkom takmičenju?

Sa teorijske strane, puno faktora. U toku muzičkog takmičenja ili nekog šou programa gledaoci imaju priliku da upoznaju takmičare i na drugačiji način, recimo, kakvi su njihovi lični stavovi u vezi sa nečim ili kako bi se ponašali u određenim problematičnim situacijama ili izazovima... Izlazak na scenu, pred publiku i kamere uopšte nije jednostavan, pogotovo prvi put. Većina se trudi da se pokaže u najboljem svetlu. U mom slučaju, nisam se osvrtao na to da ostavim dobar utisak, da ne bih bio dodatno opterećen, već sam odlučio da budem okupiran samo muzičkom interpretacijom i inspiracijom za istu. Interpretacija je glavni faktor i ona nosi većinu glasova kod publike, a sve ostalo je manje važno.

Poznato je da od skoro imaš i svoj pop bend. Kako je došlo do njegovog formiranja?

Došlo je onog trenutka kada su tražili nastupe, a nisam imao oformljen muzički sastav. Ljubitelj sam modernog zvuka, ali ne volim da pevam na matricu, jer ne može da inspiriše u potpunosti određeni trenutak. Živa svirka je nešto sasvim drugo i nešto što je neprocenjivo za muzičara.

output_6cz6ud.gif

U Srbiji ima dosta bendova koji se iz ljubavi vikendom okupljaju i vežbaju. Kako oni mogu da izađu iz prostorije za vežbu i dođu do dobrih lokala gde mogu da imaju prave svirke? Kako ste tvoj bend i ti dolazili do takvih mesta?

Treba prihvatiti većinu nastupa koji ti se nude. Uvek sam pristalica toga da je bolje da sviraš negde za džabe, nego da vežbaš kod kuće za džabe. Manifestacija, hvala Bogu, ima mnogo i svuda muzičari mogu da promovišu svoju svirku ili autorski rad. Uostalom, današnji internet pruža lepu promociju i reklamu i mislim da nikada nije bilo lakše nego danas.

Koliko je važna podrška porodice kada je u pitanju ostvarenje životnog sna na polju muzičke karijere?

To je veoma važna stvar, pored lične odlučnosti i privrženosti tj. doslednosti i posvećenosti nečemu.

Za kraj, da li planiraš neki novi singl i gde mogu da te poslušaju oni koji vole tvoju muziku?

U toku sam snimanja novih singlova, trudiću se da to snimanje privedem kraju i krenem sa promocijom. Moji su nastupi česti na festivalima, i uskoro ću učestvovati na jednom od njih.

Ana, druželjubiva i radoznala učenica; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.

Izvor biografijskih podataka: Dušan Svilar

Pročitajte i:

S.A.R.S: Iz naše perspektive
In je biti ekspert
Vuk Vučković: Beograd očima umetnika