Đorđević: Gradimo koncept pametnih gradova

FOTO: Telegraf

Umesto pasivnog posmatranja odlaska naših mladih i talentovanih IT stručnjaka u inostranstvo, smatra da i naša zemlja ima ambijent i mogućnosti za razvijanje uspešnog i modernog IT biznisa. Kako će konkretno, ovo takmičenje doprineti razvoju talantovanih mladih IT preduzetnika, a kako je zamišljen koncept, tzv. „pametnih gradova“, objasnio je Đorđe u razgovoru za iSerbia portal.

On je, takođe, istakao da, putem ovog takmičenja, nove ideje u oblasti IT mogu biti prepoznate i razvijane u uspešne projekte, a samim tim bi nastajale i pozitivne promene u društvu.

Kako je došlo do ideje da udruženje BEUM organizuje prvo u Srbiji takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia 2016., pod generalnim sponzorstvom kompanije Telenor uz podršku Friedrich Naumann fondacije i ICT Hub-a?

Kroz prethodnih pet godina rada, imali smo priliku da se povežemo sa dosta mladih preduzetnika u Srbiji, a naročito sa IT preduzetnicima. Primetili smo kako dosta njih odustaje, zbog nedostatka podrške i odlaze da rade za druge firme u Silikonsku dolinu. Istovremeno, kroz naše prethodne projekte, uvek smo težili da pomognemo razvoj lokalnih zajednica i rešavanje konkretnih životnih problema. S obzirom na to da su naši članovi iskustvo sticali u Zapadnoj Evropi, Jugoistočnoj Aziji i Severnoj Americi, susretali smo se sa konceptnom pametnih gradova i sjajnim praktičnim rešenjima koja olakšavaju svakodnevni život. Tako se rodila ideja za Smart City takmičenje.

Poster_Pametni_grad.png

FOTO: BEUM

Izuzetno smo zahvalni na podršci kompaniji Telenor koja je uvidela značaj organizovanja ovakvog koncepta i koja ulaže u razvoj inovacija u Srbiji, kao i fondaciji Fridrih Nauman, koja želi da doprinese obrazovanju u pametnim gradovima. Naše kolege iz ICT Hub-a su rado pristali da nam budu programska podrška, budući da imaju veliko iskustvo.

Djordje_Djordjevic.jpg

FOTO: Đorđe Đorđević, programski direktor BEUMA

Šta podrazumeva koncept takozvanih „pametnih gradova”?

Pametni gradovi su gradovi projektovani po meri svojih stanovnika. To su gradovi koji koriste tehnološka otkrića koja se stalno usavršavaju za efikasniji, kvalitetniji, ekološki prihvatljiviji i održiviji način života.

Koje su ključne oblasti u kojima će se pronalaziti tehnološka rešenja za urbane probleme?

Ekologija, saobraćaj, turizam i trgovina. Ove četiri oblasti su zajedničke za sve gradove u Srbiji, koji teže razvoju ka kvalitetnijoj životnoj sredini, bolje organizovanom saobraćaju i javnom prevozu, kvalitetnijoj predstavljenosti turističkih potencijala i unapređenju iskustva kupovine i podizanja prometa kod lokalnih trgovaca.

Da li imate dovoljnu podršku u pristupu otvorenim podacima radi iznalaženja softverskih rešenja koja se očekuju?

Udruženje BEUM i Telenor će se truditi da obezbede pristup otvorenim podacima, u skladu sa zakonom, koji će pomoći našim takmičarima da naprave što efikasnija i relevantnija rešenja. Trenutno smo u pregovorima sa Gradom Beogradom oko pristupa različitim kontinuiranim data setovima iz različitih gradskih službi. Takođe, i Telenor će se potruditi da otvori određene depersonalizovane podatke iz svoje baze za potrebe takmičara. Ovo je osetljivo pitanje zbog zaštite privatnosti i naš tim će intenzivno raditi sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, jer nam je zaštita privatnosti izuzetno važna.

Kakav program obuke je predviđen za 10 najboljih timova?

Program koji smo spremili zajedno sa ICT Hub-om će pružiti našim timovima sve što im je neophodno za započinjanje IT posla u domenu pametnih gradova – od osnovnih informacija, sve do načina utilizacije novih tehnologija u urbanim okruženjima, ali i osnove pokretanja startap kompanije, lansiranja uspešnog proizvoda, marketinga i prodaje. Polaznicima će tokom cele obuke biti dostupni stručni i iskusni mentori koji će biti na raspolaganju oko svih nedoumica.

Najbolji takmičari će dobiti značajnu finansijsku podršku radi daljeg razvoja ideja. Koje su konkretno nagrade predviđene?

Prva tri plasirana tima dobijaju tromesečni radni prostor u ICT Hub-u, koji podrazumeva radne jedinice za sve članove tima, a prvoplasirani tim dobija plaćeno studijsko putovanje u inostranstvo, gde će posetiti neki od svetski poznatih habova i povezati se sa svojim kolegama i stručnom zajednicom. Lokacija je još uvek tajna, ali spremamo vrlo interesantnu posetu. Pored ovih nagrada, kompanija Telenor najboljim rešenjima pruža i pristup novčanom fondu u ukupnom iznosu od 10.000 evra uz nuđenje partnerskog odnosa, a u cilju daljeg razvijanja i implementacije predloženih rešenja.

-preduzetnistvo.gif

Na koji način će takmičenje koristiti talentovanim programerima, a na koji način će uticati na poboljšanje kvaliteta života u gradskim sredinama?

Ovaj projekat pruža kompletan paket za započinjanje sopstvenog IT biznisa – intenzivna obuka i mentorstva, radni prostor i mogućnost pribavljanja inicijalnih investicija, uz povezivanje sa najrelevantnijim stručnjacima. Sa druge strane, želimo da ovo takmičenje izrodi rešenja koja će zaista učiniti život u gradovima u Srbiji boljim, ekološkijim, efikasnijim i pametnijim.

Koja je vaša poruka za mlade IT preduzetnike?

Želimo da dokažemo da u Srbiji postoji ambijent, prostor i mogućnost za razvijanje uspešnog IT poslovanja. Izvoz softvera iz Srbije već neko vreme nadmašuje izvoz tradicionalno zastupljenih izvoznih proizvoda. Želimo da viđamo što više uspešnih domaćih IT kompanija u Srbiji, umesto što gledamo odlazak velikog broja mladih i talentovanih ljudi sa fantastičnim idejama u Kaliforniju, Berlin ili London. IT preduzetnicima, koji žele da se bave razvojem pametnih gradova u Srbiji, poručujemo da njihova ideja može biti prepoznata, nagrađena i implementirana, kao i da imaju mogućnost da doprinesu pozitivnim promenama u srpskim gradovima.

Za Telenor Smart City Challenge Serbia 2016 se možete prijaviti do 28. avgusta na sledećem linku.


Suzana je ljubitelj raznolike umetnosti, od unutrašnje lepote čoveka, preko spoljašnje lepote prirode, do kreativnog stvaralaštva.