Bojan Jokanović: Mislio sam da radim uzaludnu stvar
Danijel Manja

Za iSerbia portal, Bojan Jokanović nam otkriva kada je otkrio svoj talenat prema crtanju, ko mu je najveća podrška u poslu, zašto ga ne privlači IT design, ali nam i najvaljuje sledeću izložbu u Sarajevu koja će biti 26. novembra.


Kada si otkrio svoj talenat za crtanje i da li si i dobar ikonopisac?


Ja sam predratno dijete, kada sam imao sedam godina električna energija je 1992. bila misaona imenica, samim tim, mi smo generacija koja je odrastala bez video igrica, tv programa, interneta, igračaka, ali smo bili kreativniji. Pošto sam uvijek bio apsolutno netalentovan za sport, šta sam mogao raditi drugo kada su ostala djeca jurila za loptom? Tada sam otkrio talenat za crtanje. Ne bavim se ikonopisom, ja sam ilustrator, ne bih da eksperimentišem i prepustio bih tu divnu umjetnost ljudima koji se školuju za tu oblast.


Pošto si iz „muke“ počeo da se baviš ukazivanjem na greške u pravopisu, da li imaš u planu na identičan način da predstaviš veru, odnosno običaje, za one koji su nedovoljni poznavaoci istih?


Zanimljivo, crtao sam svakakve teme, ali nisam radio tu tematiku. Dali ste mi odličan prijedlog za novi projekat sa ilustracijama. Hvala!

НА ПРИМЈЕР или НАПРИМЈЕР? Пише се НА ПРИМЈЕР. Екавски НА ПРИМЕР. Скраћено нпр.

Објава коју дели Bojan Jokanovic - ILUSTRACIJE (@bojan_jokanovic_ilustracije) дана

Iako je Sizif poznat po personifikaciji uzaludnog posla, da li smatraš da i uz tebe ide taj epitet ili smatraš uspehom to što si bar nekog probudio iz sveta neznanja o pravopisu jezika?


Ljudi koji prate moju grupu su uglavnom osobe koje poznaju jezička pravila, oni koji „neznaju“ se i ne stide svog neznanja i ne žele da poprave svoje stanje. Nažalost, danas je ogroman procenat nepismenih ljudi, tako da sam svom projektu dao ime „Sizifov posao“, misleći da radim uzaludnu stvar, ali zainteresovanost javnosti za moj rad me je na moje zadovoljstvo demantovao u tome.


S obzirom na to da crtaš na papiru, da li si ikada pokušao da radiš u nekom programu i da li te uopšte privlači IT Design?


Pokušavao sam da radim u digitalnoj formi, ali ne uživam u tome. Nema crteža dok se ruke ne zamažu bojom. Kao i dijete kada se igra, više voli pijesak i blato napolju nego najfiniji tepih u stanu. 

"VAN GOGH" water colour

Објава коју дели Bojan Jokanovic - ILUSTRACIJE (@bojan_jokanovic_ilustracije) дана

Kako uspevaš da postigneš ulogu profesora, đakona, ilustratora, muža? Šta najčešće voliš da radiš u slobodno vreme?


Slobodno vrijeme, šta je to? Jako malo imam slobodnog vremena. Radim u četiri škole, služim u dva hrama, pjevam u horu sveštenika, vaspitač sam u pravoslavnom kampu, crtam bezbroj ilustracija za knjige, časopise i još vodim likovne sekcije i radionice. Kada čovjek ima volju, stigne sve! Sviram gitaru, havajski instrument ukulele i crtam „sebi za dušu“ tako da se opuštam na taj način. Supruga je moj saborac, podrška u svemu što radim, svakako da za nju i za prijatelje uvijek imam vremena.

Danijel Manja
Danijel Manja

Koji žanr muzike preferiraš da slušaš i šta najčešće sviraš na gitari? 


Muzika je važan dio mog života, volim da pjevam i imam sluha. Nemam i ne želim da imam sluh za šund muziku koja se danas plasira. Užasni, nekvalitetni spoj loše muzike i još lošijeg teksta, kada se na to doda i 18+ neukusni spot. Ne želim više da komentarišem. Volim da slušam i sviram Bluz, sevdalinke, orijentalnu muziku, klasiku i sve što je kvalitetno. Kada sam sa prijateljima, sviram, što bi Nele Karajlić rekao „sve što išće raja“. 


Da li je u planu neka izložba i gde?


Izlagao sam sizifovski rad u galerijama širom BIH, Srbije i CG. Najavljujem izložbu u Sarajevu, 26. novembra, poslije toga imam još niz izložbi o neumornom Sizifovom radu za očuvanje srpskog jezika, ćirilice i pravopisa.

Još fotografija možete pogledati OVDE.