Zvezdara: Sat za našu planetu - drugu nemamo

„Ja hoću! A ti?“ je slogan ovogodišnje akcije „Sat za našu planetu“ , koju već sedam godina zaredom organizuje WWF (World Wildlife Fund) - svetska nevladina organizacija za zaštitu prirode. Simboličnim gašenjem svetla na sat vremena trebalo bi da se podigne svest o potrošnji električne energije i prirodnih resursa, a samim tim i o zaštiti životne sredine.

“Sat za našu planetu” je prvi put organizovan 2007. godine u Sidneju kada je učestvovalo 2,2 miliona ljudi. Akcija svake godine sve više “raste”. Prošle godine je učestvovalo preko 2 milijarde ljudi u 6950 gradova i mesta u 152 zemlje.

U subotu, 23.marta 2013.godine u 20:30 gradovi širom sveta će ugasiti svetla na sat vremena čime će poslati jasnu poruku da svako može nešto da preduzme povodom klimatskih promena.

Srbija se priključila ovoj akciji 2009. godine i od tada svake godine učestvuje više od 40 opština širom naše zemlje. Prošle godine, u Beogradu, bilo je isključeno dekorativno osvetljenje svih mostova, kao i dekorativna rasveta na Skupštini Srbije i Skupštini grada Beograda, na Hramu Svetog Save, Crkvi Svetog Marka, Ruskoj crkvi i na palati Albanija.

Prethodnih godina, opština Zvezdara je dala svoj doprinos tako što su svetla na zgradi Gradske opštine, na zgradi Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ i na Sportskom centru „Olimp“ bila ugašena u navedenom terminu.

Najveći gradovi u Srbiji – Beograd (Studentski trg), Novi Sad (Trg Slobode) i Niš (Park Svetog Save) će ove godine u okviru ove akcije organizovati manifestacije na glavnim trgovima u gradu. U Beogradu će ovom prilikom nastupiti hor Horkestar koji će podržati lokalnu inicijativu i pozvati ljude da se odazovu ovoj akciji, dok će u Nišu i Novom Sadu događaj ispratiti muzički program u organizaciji lokalnih NVO.

„Sat za našu planetu“ ove godine su podržali:
1. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine
2. Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja
3. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Novi Sad
4. Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine
5. Grad Novi Sad