Znate li sve o Oskaru?
vimeo.com

Priredila: Sanja Savić

Ovogodišnju nagradu za najbolju glumicu osvojila je Ema Stoun za film La la lend, a za najboljeg glumca Kejsi Aflek za film Mančester kraj mora koji je dobio nagradu i za najbolji originalni scenario. Za najboljeg reditelja proglašen je Damijen Čezel za film La la lend.

Moonlight_02_2017.jpg

FOTO: flickr.com

Šta, zapravo, znate o Oskaru?

Najmlađa dobitnica počasne nagrade Širli Templ dobila je Oskara sa samo pet godina.

Najstariji dobitnik Oskara je Kristofer Plamer koji je sa 82 godine dobio ovu nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu.

Glorija Stjuart najstarija je glumica koja je dobila Oskara (sa 87 godina) kada je nagrađena za ulogu Rouz Doson iz popularnog filma Titanik.

Lajza Mineli dobila je Oskara za najbolju glumicu u filmu Kabare. Njena majka Džudi Garland i otac Vinsent Mineli takođe su nagrađeni Oskarom.

Čak tri filma su osvojila po jedanaest Oskara, a to su Gospodar prstenova: Povratak kralja, Titanik i Ben Hur. Rekorderi sa po četrnaest nominacija su filmovi Titanik, Eve i La la lend.

Gospodar prstenova: Povratak kralja jedini je film koji je osvojio sve Oskare za koje je bio nominovan. Filmovi Njujork - Majami, Let iznad kukavičjeg gnezda i Kad jaganjci utihnu osvojili su takozvanih „velikih pet” nagrada – za najbolji film, glumca, glumicu, reditelja i scenario.

Najveći broj Oskara osvojila je glumica Ketrin Hepbern koja je četiri puta osvojila tu nagradu. Oskara za najboljeg glumca Danijel Dej Luis dobio je tri puta.

Studio koji je osvojio najveći broj Oskara je Volt Dizni, nagrađivan čak 22 puta.

Titulu najvećeg gubitnika nosi inženjer zvuka Kevin O'Konel, kome je nagrada izmakla, zajedno sa ovogodišnjom nominacijom, čak 21 put.

Najduži govor zahvalnosti, koji je trajao nešto više od pet minuta, održala je Grir Garson za film Madam Miniver.

Od 1929. dodeljeno je 3.000 Oskara. Za proizvodnju 50 statua je potrebno oko tri meseca. Statua Oskara visoka je 34,3 centimetra i teška 3,8 kilograma.

Izvor: N1, B92


Pročitajte i:

Otvoren je 45. FEST!
Filmovi u kojima je korišćena rotoskopija
Šta uspešan lider NIKADA neće reći?