Zlatibor na skijama (i rolerima!)

Fotografija: Ilustrovana politika, 1973. godine. Na slici Milija i Miloš Glišović

Zlatibor na skijama, skup u čast smučara trkača i biatlonaca Zlatibora, održan je u petak 31. maja 2013. godine, u kongresnoj sali hotela Mona na Zlatiboru u sjajnoj atmosferi. Učestvovali su Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, Njegova Ekselencija Nils Ragnar Kamsvog, ambasador Norveške u Srbiji , Miloš Glišović, predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor,kao i Milanko Petrović, najuspešniji srpski biatlonac i smučar trkač.

Tokom skupa, koji je ulepšan izložbom posvećenom istoriji smučarskog trčanja i biatlona na Zlatiboru, ukazanaje čast najstarijem članu SK Zlatibor, kao i mladoj nadi kluba. Naime, 76-godišnjem Iliji Glišoviću, pioniru skijanja na Zlatiboru, nekadašnjem veoma uspešnom takmičaru i edukatoru dece u seoskim sredinama, uručena je zahvalnica za njegov nesebičan rad i posvećenost ovom sportu, a rešenje o dodeli jednogodišnje stipendije dobio je najuspešniji zlatiborski smučar trkač u sezoni 2012-2013, Sanjin Dizdarević, sa kojim smo imali priliku da razgovaramo:

„Skijanjem sam počeo da se bavim sa 11 godina, a danas treniram skoro svaki dan i često dva puta dnevno! Uslovi su dobri, zadovoljan sam, ali bi bilo još bolje kada bi se npravio neki 'roll-ban' pa bismo bili jos bezbedniji što se saobraćaja tiče. 'Roll-ban' je staza, prostor na kome se odvijaju letnji treninzi na ski rolerima, a mi vozimo po seoskim putevima, ili gde ima manje saobraćaja.

Inače, skijaško trčanje je svakako jedan od zdravijih sportova, pošto se aktivira grupa mišića kao u prirodnom pokretu. Malo je naporno, ali i zanimljivo. Ima mnogo druženja, putovanja i upoznavanja... Po mom mišljenju, skijaško trčanje postaje sve popularnije u Srbiji, naravno, na osnovu naših rezultata, a posebno rezutata Milanka Petrovića.

Što se tiče moje zaslužene stipendije, zahvalio bih se Milošu i Aleksandri Glišović, bez kojih je sigurno ne bih dobio, svom matičnom klubu SK Zlatibor, kao i predsedniku opštine Čajetina, Milanu Stamatoviću, a glavni 'krivci' za rezultate su Tihomir Milosavljević i nas najbolji trkač i biatlonac Milanko Petrović.“

balkan1.jpg
Fotografija: Radionica Krug

Miloš Glišović, predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor, objasnio je i šta je doprinelo popularizaciji smučanja na Zlatiboru: "Smučanje je na Zlatiboru nastalo iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje različitih seoskih poslova... U literaturi pronalazimo podatke da skije u zlatiborskom kraju počinju da se prave dvadesetih godina prošlog veka.

O Skupu Zlatibor na skijama kaže da je bio vrlo posećen: "Narednog dana smo vodili ljude iz Ambasade Norveške u Sirogojno i bilo je odlično. Imao sam priliku da govorim o tradiciji smučarskog skijanja na Zlatiboru, o putu skijaškog kluba, i planovima za budućnost."

Od 2001. godine kroz klub je prošlo preko 200 aktivnih takmičara koji su nastupali na raznim takmičenjima u kategorijama od cicibana do seniora i veretana, a osvojeno je preko 600 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.Članovi kluba predstavljaju Srbiju kao reprezentativci u smučarskom trčanju i biatlonu. Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke...

"Naša želja je da zlatiborska brda zimi budu ponovo išarana dečjim tragovima skija i da klub funkcioniše na principima harmonične povezanosti dece, roditelja i zajednice. Svako dete u bilo kom delu Zlatibora treba da dobije šansu da se bavi smučarskim trčanjem i nauči da skija. Zlatibor postaje skijaški centar koji svoje aktivnosti zasniva prvenstveno na kapacitetima svojih stanovnika, koristeći uspešne primere iz sveta. A nadamo se da ćemo uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, rešiti zauvek problem klubskih prostorija koje klub nikada nije imao”, kaže Miloš Glišović, predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor.