Zatvoren Srem film fest: Gran pri putuje u Iran!

FOTO: Vojvođanske novine

U četiri festivalska dana, publika je mogla da pogleda 60 filmova, od kojih je 58 bilo u konkurenciji, a filmovi su stizali sa, čak, pet kontinenata. Prvog dana projekcije je Branko Vilus, jedan od članova žirija i autor filma koji je bio u takmičarskoj kategoriji prvog Srem film festa, najavio da je konkurencija velika i da će teško izabrati pobednika.

Pored Branka, žiri su činili novinarka Meri Bilić i reditelj David Fedele iz Australije.

Nagrađeni autori ove godine su:

Ekologija

1. Zlatna bubamara, „This land is our land“ (Ova zemlja je naša zemlja), autor Sai Kong Kham, Myanmar (Mijanmar)
2. Srebrna bubamara, „The prophet of the farmhouse“ (Propovednik sa farme), autor Henrik Mennander, Finland (Finska)
3. Bronzana bubamara, „The growth rings“ (Godovi), autorka Kristina Rigova, Slovakia (Slovačka)

Turizam

1. Zlatna bubamara, „Mile for mile“ (Milja za miljom), autor James Q Martin, Argentina
2. Srebrna bubamara, „Autofocus“ (Autofokus), autor Boris Poljak, Croatia (Hrvatska)
3. Bronzana bubamara „Merry-go-round“ (Ringišpil), autor Luka Popadić, Serbia

12030319_313365075516444_6592444914197132262_o.jpg
FOTO: Slavko Radić

Pored ovih nagrada, žiri je dodelio i diplome za TV izraz i specijalnu pohvalu za jednog autora iz svake kategorije. Nagrade autorima su dodelili i Nacionalni park „Fruška gora“, Ekološki centar „Radulovački“ Sremski Karlovci, Turistička organizacija grada Iloka, Specijalni rezervat „Zasavica“ i Turistička organizacija Inđije. Pored ovih gradova/opština, projekcije su održane i u Rumi, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, općini Nijemci i u Vukovaru.

Drugi dan Srem film festa protekao je u obilasku Muzeja Srema i Specijalnog rezervata „Zasavica“. Tom prilikom organizovana je i tribina „Doprinos filma na planu zaštite voda i razvoja turizma“. Treći dan za posetioce Srem film festa protekao je u obilasku Nacionalnog parka (NP) Fruška gora, a održan je i okrugli sto u okviru koga su autori mogli da predstave sebe i svoj film.

fruska_gora.jpg
FOTO: Slavko Radić
Poseta NP-u Fruška gora

Prvi put su Vrdnik i Jazak posetili biciklisti koji su vozili od Rume do Vrdnika. U pitanju je projekat Trase starih pruga kao biciklističke staze, a gosti festivala mogli su da čuju informacije i ideje koje biciklističke staze nose sa sobom, čuli su zašto je bolje voziti bicikl i upoznali su se sa težnjama organizacije i svih učesnika da se biciklisti širom zemlje voze bezbedno.

zasavica.jpg
FOTO: Slavko Radić
Poseta Zasavici

Autor filma „Merry-go-round“ (Ringišpil) i dobitnik bronzane bubamare u kategoriji Turizam, Luka Popadić, rekao je da za njega nagrada znači mnogo, jer voli i Srem i za njega ona predstavlja motiv i inspiraciju za dalji rad. „Nekoga, ipak, interesuju emocije mojih filmova, a to je ono pravo u kinematografiji – ona može da materiajlizuje emocije“, rekao je on.

luka_nagrada_zatvaranje.jpg
FOTO: Slavko Radić
Luka Popadić

Članica žirija Meri Bilić je izjavila da je bilo veoma teško odabrati pobednika i da bi se svaki festival ponosio ovakvom selekcijom: „Stvarno je bio veliki posao, jer su svi bili kvalitetni, i svi su imali i ideju i poruku nevezano za to u kojoj su zemlji, da li je siromašna produkcija ili bogata“ i dodala da se ona lično više vodila za televizijski izraz, a da su Branko i Dejvid strogi profesionalci koji su pažljivo posmatrali i analizirali svaki kadar.

Na pitanje, šta se dešava sa dokumentarcima, kako popularizovati njihovo postojanje i privući publiku, Luka Popadić je rekao da prema fokusu dokumentarca teba drugacije da se postupa i da vreme njihovog nastanka košta. „Dokle god to producenti ne shvate, umetnička dokumentaristika će se svoditi na inicijativu i žrtvu pojedinaca“.

EU%20OM.gif

O tome koliko je retko videti nekomercijalne dokumentarce, kako je publika koja ih prati retka i o tome da li se isplati raditi ih, Meri je rekla da nacionalne i velike televizije imaju to pravo i obavezu, dok komercijalne rade u drugom pravcu. „Mnoge generacije dobrih dokumentarista su svoju karijeru počele na televiziju, stasavale, radile i zavaršavale svoju karijeru tu. To je veliko blago svake televizije, pa i srpske televizije“, rekla je ona.

Srem film fest svojim postojanjem i promocijom autora želi da prenese poruku da su globalni ekološki problemi univerzalni, da je isto i na Filipinima i u Srbiji, želi da građane informiše, a autori svojim radom na filmu žele da zabrinu, usreće i upozore. Četvrti Srem film fest pokazaće dokle se došlo sa tim idejama, a autori šta su sve smislili, šta su primetili i kakvu poruku šalju svetu.


Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.


Pročitajte i:

Naš vitez umetnosti i književnosti
Meri Popins ponovo na velikom platnu!
Energetska efikasnost u Dečijoj ustanovi Irig