Zašto umetnici imaju drugačiju strukturu mozga?

Priredila: Marija Planić

FOTO: Mercedes-Benz

Prema istraživanjima, umetnicima je talenat urođen, ali vežbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti, mada tačan odnos između prirode i razvoja, ostaje i dalje nejasan.

Dr Rebeka Šamberlen sa Univeziteta u Levenu, koja je vodila ovo istraživanje, izjavila je da je njen cilj bio da otkrije kako umetnici vide svet drugačije. Ona je, zajedno sa svojim kolegama, pomoću tzv. voksel-bazirane morfometrijske metode (VBM) skenirala mozgove 21 studenta likovnih umetnosti, a zatim ih je uporedila sa snimcima mozgova 23 ne-umetnika. Detaljni snimci pokazali su da umetnici imaju znatno više sive materije u delu mozga u temenom režnju, zvanom precuneus.

„Taj deo je povezan sa nizom funkcija, ali potencijalno sa stvarima koje se mogu dovesti u vezu sa kreativnošću, kao što je vizuelno prikazivanje - mogućnosti manipulacije slikama u mozgu, njihovog kombinovanja i dekonstruisanja", rekla je dr Šamberlen za BBC.

-profesionalno_odevanje.gif

Od učesnika istraživanja se, između ostalog, tražilo da prave crteže, a stručnjaci su pokušali da uspostave vezu između tih crteža i količine sive i bele materije u njihovom mozgu. Bolji crtači imali su veću količinu sive i bele materije u malom mozgu, kao i u suplementarnom motoričkom delu.

Oba područja mozga kontrolišu fine motoričke sposobnosti i obavljanje rutinskih radnji. Siva materija je većim delom sastavljena od nervnih ćelija, dok je bela materija odgovorna za komunikaciju između predela sa sivom materijom.


Marija je zaljubljenik u pozorište, koja kroz svaku svoju ulogu pokušava, najpre da razume postupke ljudi u pojedinim situacijama, a potom da svoje saznanje prenese na gledaoce.

IZVOR: Telegraf


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti