Zašto nemamo sreće u ljubavi?

FOTO: Info RS portal

U poslednjih nekoliko dana desile su se strašne stvari. Urnebesne tragedije. Dve devojke su izgubile razum. Izjavile su da se srcu ne može naređivati, jer ono ne pita kome da se da. Borba između srca i razuma nije dugo trajala. Razum je vrlo brzo izgubio bitku. Treća devojka je sedela kod kuće i čekala Godoa, a na licu su joj polako počele izlaziti bore. Za četvrtu devojku se postavlja pitanje ima li srce. Ukoliko se detaljnom analizom ustanovi da ga nema, mora se izvršiti hitna transplatacija.

_veb_novinarstvo.gif

Subota je veče. Vreme je za noćni provod. Jednoj devojci prilazi lep momak, neviđeni šmeker. Kako mu odoleti? Pruža joj ruku, govori svoje ime i kreće „spika". Odigrao je ulogu velikog slatkorečivog lažljivca, ko zna koliko puta. Već bi mogao da dobije nagradu za najboljeg glumca. Tekst verovatno zna već napamet (a kako i ne bi koliko ga je puta ponovio).

,,Ti si najlepša u ovoj diskoteci. Sigurno ti je već dosta momaka prišlo. Ja sam samo jedan od mnogih. Ne znam da li imam ikakve šanse kod tebe”. Nekoliko slatkih reči, vešto upakovanih i devojka je već „pala". Više ne zna ni kako se zove. Počinje da gubi pamćenje. Da li je već zaljubljena? Pogodili ste - jeste. Nastavak ljubavne priče, možete i sami da pretpostavite. Nije teško pogoditi da li se šmeker sutradan javio devojci.

Druga devojka je na kućnoj žurki. Pored nje sedi njen najbolji drug, očigledno zaljubljen u nju. Ona ga, naravno, ne gleda (kao momka). Verovatno nije njen tip, pa, zaboga, previše je dobar. Njen pogled luta ka uobraženom momku u uglu sobe. On je umislio da je Bred Pit. Toliko je pun sebe da može svakog trena da eksplodira. Okružen je devojkama. O čemu li im priča? Nije teško pogoditi. On je zaljubljen u svoj lik u ogledalu. Šta mogu devojke od njega da očekuju? On bi mogao da ih usreći da bolest narcisoidnost nije neizlečiva.

kolin_farel_1346843939_670x0.jpg

FOTO: Na dlanu

Ova devojka ga uporno gleda. Verovatno želi da mu bude psihijatar i da ga izleči od ogromne ljubavi prema sebi. Možda on kao Filozof u ,,Lajanju na zvezde,, u stvari samo želi ogromnu ljubav prema sebi da podeli sa nekim. Toliko ga je ubijala pogledom da je on to primetio. Locirao je svoju novu metu. Pacijent će ostati bez mozga. Prilazi joj. Hvata je za ruku. Nakon kratkog upoznavanja, Don Žuanov naslednik stupa na scenu.

,,Deluješ kao dobra devojka. Imam utisak da samo ti možes da me smiriš, da više ne izlazim i ne pijem. Želiš li da budeš ta koja će me promeniti”?. Ona čitavog života čezne da bude ta koja će nekog da promeni. Njoj ne treba njen najbolji drug koji je dobar takav kakav je. Njoj treba loš momak, kog će ona svojom ogromnom ljubavlju učiniti dobrim, baš kao u bajkama ili romantičnim komedijama.
Da li je ona sada izgubila razum ili su joj ga još ranije „isprale" ljubavne komedije? Ostaje nam samo da se pitamo. Ostaje nam da se molimo da dođe sebi dok još ima kome.

Treća devojka sedi kod kuće i čeka Gospodina Pravog da joj zakuca na vrata. Gleda romantičnu komediju i čezne o ljubavi kao na filmu. Tek poneka suza joj kane niz lice. ,,Ah, kada će neko zbog mene žrtvovati svoj život”O. Nadamo se da ne živi daleko od Kovina. Dijagnostifikovan je poremećaj: nerazlikovanje realnosti od iluzije. Ostaje nam da se molimo za nju da će otvoriti oči pre nego što bude kasno i postane stara, i ostane sama.

tuzna_devojka.jpg

FOTO: Srbija danas

Za četvrtu devojku drugarice se stalno brinu. Uvek je sama, sebi je dovoljna. Nju razum nikad ne napušta. Treba li se brinuti ima li srce? Ona je kao tvrđava koju još niko nije osvojio. Njoj ne treba muškarac da bi bila srećna i potpuna. Da li će se, ipak, nekada pojaviti momak pred kojim će njeno srce da zaigra? Ostaje nam da čekamo.

devojka_sa_sesirom_1432036342_59430.jpg

FOTO: Kurir

Ima li spasa za ove četiri devojke? Hoće li se prve dve izlečiti od loših izbora? Hoće li treća prestati da čeka da se ljubav desi i početi i da je traži? Hoće li prestati da veruje u ljubav kao na filmu? Hoće li se četvrta konačno zaljubiti? Ko to zna...

Koliko je u stvari danas teško pronaći onog pravog? Odgovor na ovo pitanje dobićete u sledećoj kolumni ,,Ljubav u moderno doba”.


Marina je zaljubljenik u psihologiju.