Zašto je važna praksa tokom studiranja?

FOTO: Vijesti

Praksa za mlade korisna je kako samim mladim ljudima tako i preduzećima. Gotovo svako preduzeće ima mnogo poslova koje mogu obavljati praktikatni: administrativni, logistički, poslovi koje zaposleni u preduzeću ne stižu da obave, a praktikantima su korisni za sticanje iskustva.

„Svako mora da gradi svoje veštine i znanja kako bi se izborio na tržištu rada za početnu šansu. Tek onda treba dodatno da uči i gradi se kako bi ostao konkurentan“, rekla je za iSerbia Sonja Ćetković, direktor sajta za zapošljavanje i ljudske resurse Infostud.

Važno je znati da poslodavci žele da zaposle fakultetski obrazovane kandidate, ali da će prednost uvek dati onima sa bogatijom biografijom i raznovrsnijim radnim iskustvom. Osim toga, organizovanje prakse dobro je i za društvo, jer se na taj način formira atraktivna radna snaga na tržištu rada.

Korist imaju i studenti i preduzeća!

Prvo na šta svi pomislimo kada čujemo reč praksa je sticanje radnog iskustva kako bismo upotpunili svoje biografije. Međutim, praksa ima mnogo vise koristi za studente nego što se misli.

„Studenti na praksi imaju priliku da osete poslovni ambijent i klimu, da iznutra vide kako stvari funkcionišu u poslovnom okruženju, da steknu dodatne radne navike, a svakako i dodatne veštine i znanja, koja vrlo često, tokom studija, ne mogu da dobiju. Treba da iskoriste šansu koju dobijaju kroz program praksi, pokažu proaktivnost i pozitivan stav, jer onda nakon obavljene prakse, mogu dobiti i konkretnu ponudu za posao“, rekla je Sonja.

output_6cz6ud.gif

Osim posla, studenti mogu dobiti i jednako važne preporuke. Praksa je i svojevrsan test. Tek kada se susretnete sa određenim poslovima, bićete sigurni da li je taj posao ono čime želite da se bavite u budućnosti ili nije. Omogućava nam da upoznamo profesiju i ljude koji se tom profesijom bave. Stručna praksa će vas povezati i sa ljudima koji vam kasnije mogu pomoći u karijeri.

Osim za studenta, praksa može biti korisna i preduzećima „Korist za preduzeća jeste sveža, mlada energija, prilika da odaberu najbolje mlade ljude i pruže im neophodna znanja i veštine za uspeh u njihovoj firmi”, rekla je Ana Ranitović, izvršni direktor iSerbia.

Kada treba da započnem praksu?

Za praksu nikad nije kasno, niti rano. Najbolje bi bilo kada bi studenti mogli da imaju stručne prakse tokom čitavog studiranja, gde bi teorijsko znanje koje stiču pratilo i praktično. Međutim, fakulteti u Srbiji uglavnom ne pružaju mnogo mogućnosti za obavljanje praktičnog rada. Na nekim fakultetima praksa potpuno izostaje, a na nekima je ona samo u okviru nastave. Tako sa fakulteta izlazimo „prepuni” teorijskog znanja, a bez i malo praktičnog.

„Treba početi sa sticanjem profesionalnog iskustva što ranije – na taj način primenjujemo znanje u praksi, stičemo praktične i poslovne veštine, uviđamo razliku između akademskog i profesionalnog rada, a kada sve to skupimo, onda smo pripremljeni za izlazak na tržište rada po završetku fakulteta”, rekla je Ana Ranitović.


Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!