Za brucoše: Kako do doma?

FOTO: SCNS

Prije svega, treba da znate da je stanovanje u domu velika prednost za studente, prvenstveno, zato što predstavlja jedan od najjeftinijih vidova smještaja za studente – mnogo je jeftinije od plaćanja stana. Nećete morati da se bavite plaćanjem računa za struju, grijanje i slično. Ukoliko ste imali dobar prosjek u srednjoj školi – sada ćete vidjeti da se i to isplatilo.

Iskustva studenata koji žive u domovima su uglavnom pozitivna. Imaćete priliku za druženje sa studentima sa svih fakulteta, da učite i razmjenjujete iskustva. Takođe, većina domova se nalazi u blizini fakulteta, tako da nećete morati da ustajete previše rano da biste stigli na predavanja.

Ukoliko se brinete kako ćete učiti, imajte u vidu da tamo postoje čitaonice, dakle, nećete morati da učite u sobi. Osim toga, na svakom fakultetu postoje čitaonice u kojim ćete moći da nađete mir za učenje. Žurke koje se nerijetko organizuju u domovima, mogu vam biti prilka za odmor od naporne radne nedelje.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Još jedna pozitivna stvar je da skoro svi domovi u svojoj okolini imaju sportski centar, a neki imaju i svoju teretanu. U okolini ili u sklopu domova se nalaze prodavnice i menze. Dakle, ukoliko budete živjeli u domu, sve će vam biti na dohvat ruke.

Da biste konkurisali za smještaj u domovima u nekom od gradova u Srbiji, potrebna su vam određena dokumenta: prijava na konkurs, uvjerenje o upisu prve godine na teret budžeta, ovjerene kopije svjedočanstava iz srednje škole i uvjerenje o prihodima po članu porodice za period od šest mjeseci.

Rok za konkurisanje je početkom septembra, nakon što položite prijemni, dobijete indeks i ispunite početne uslove da počnete studentski život. Rang liste se objavlju krajem septembra, a za kriterijum se uzimaju bodovi iz srednje škole i bodovi na osnovu prihoda.

Procedura nije komplikovana, a mjesto u domu će vam mnogo značiti.


Gordana je studentkinja žurnalistike koja voli da čita novine i nada se da će jednog dana pisati za neke od njih.