Vrdnik: Gde Evropa pleše?

FOTO: Facebook

Kulturno-umetničko društvo (KUD) Vasa Bačić, osnovano je 26.12.1948. godine. Osnovali su ga, uglavnom, rudari koji su radili u tadašnjem rudniku mrkog uglja koji je postojao u Vrdniku, a po čemu je bio poznat. U okviru društva formirali su se folklorna, dramska, horska i recitatorska sekcija, od kojih su se do danas održale folklorna i dramska. Ukidanjem pruge, odlaskom opštine iz Vrdnika, KUD Vasa Bačić prestaje sa radom, sve do 1973, a nakon toga ulazi u sam vrh bivše Jugoslavije i ostvaruje se na kulturnom planu.

Vrdničko društvo krajem 2002. godine menja ime u KUD Stevan Šalajić. Ovo ime i prezime, ispostavilo se godinama ranije, bilo je i ostalo značajno, a najznačajnije u okviru drame. Saradnja sa njim počela je davne 1981. godine sa predstavom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", reditelja Ive Brešana, koja se plasirala na Saveznoj smotri u Prizrenu, a čiji je režiser bio, upravo, Stevan Šalajić. Šalajić je ceo svoj životni vek proveo u Srpskom narodnom pozorištu.

Profesionalizam u malom

"Ni vrlo oskudni uslovi rada, ni komplikovani jezik gorštaka nisu omeli vredne amatere da se unesu u tekst i kreiraju likove u punoj inventivnosti glumačkog odnosa, podižući se, na nekim mestima, do profesionalnih granica".

"Vrdničkog Hamleta gledalo je, sa velikom pažnjom, oko 1000 ljudi".

"Njihove predstave tek sada počinju".

Ovako su mediji pisali početkom osamdesetih o predstavama vrdničke drame. Dramska sekcija u okviru KUD-a Vasa Bačić dva puta je osvojila prvo mesto na Republičkoj smotri: jednom u Malom Crniću sa predstavom Vrdničke vežbe 1986. godine i 2002. sa predstavom Putujuće pozorište Šopalović. Danas, KUD Stevan Šalajić može da se pohvali sa predstavom "Kad pirane utihnu", reditelja Cvetina Ančića, koja je realizovana u saradnji sa KUD-om Zmaj iz Iriga. Predstava je prošla pokrajinsku selekciju.

Jelek i opanci
Danas je folklor najjača karika Kulturno-umetničkog društva Stevan Šalajić. Postoji grupa mlađe dece do 4. razreda osnovne škole, koju trenira koreografkinja Marija Novković, grupa starije dece do 8. razreda koju trenira koreografkinja Miroslava Milosavljević, grupa izvođača čiji je koreograf Goran Stankov iz Bukovca, a uz pratnju harmonikaša Ivice Gubića, takođe, iz Bukovca i, na kraju, grupa veterana za koje je zadužen Dejan Milosavljević. Kulturno-umetničko društvo iz Vrdnika sarađuje sa bukovačkim društvom od 1987. godine, odakle proizilazi povezanost grupe izvođača i koreografa Stankova.

Vrdnički folkloraši sa svojim koreografijama pokazali su se na raznim domaćim i inostranim gostovanjima. Vrdnički folklor se, na domaćem terenu, pokazao u Resavici, Trsteniku, Aleksandrovcu, Novom Kneževcu, na Srem folk festu u Grgurevcima, pa na Međunarodnom festivalu folklora u Sremskoj Mitrovici, kao i na Sajmovima turizma u Beogradu i Novom Sadu i na raznim drugim festivalima i manifestacijama.

Ono što je značajno za rad Društva je to što se svake godine organizuje Godišnji koncert na kojem se sumira jedna godina aktivnog rada i dodeljuje godišnja nagrada „Uroš Kekić Keka“, po imenu preminulog glumca iz KUD-a.

Što se, pak, inostranih gostovanja tiče, i tu je bogat repertoar: Makedonija (2007. Ohridsko leto), Švajcarska (2007). dva puta na Balkan folk festu u Bugarskoj (2008. i 2010), Češka (2009. Festival folklora u Pragu), Nemačka (festival Evropa pleše u Fersmoldu).

-profesionalno_odevanje.gif

Evropa pleše u Vrdniku

Folklorna aktivnost nastavlja se i u narednom periodu. Najavljena je poseta Tuzli 14. juna, zatim Vidovdanski sabor 28. juna, koji se održava svake godine, a Vrdnik je domaćin. Međutim, najveći poduhvat koji treba da se realizuje je festival "Evropa pleše" od 6. do 10. avgusta u Vrdniku. U ovoj varošici, na padinama Fruške gore, okupiće se tradicionalci iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Poljske i Nemačke.

KUD danas broji oko 80 aktivnih članova, a sa članskim kartama oko 150. Sadašnji predsednik je Dragan Dragičević.


Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita, a ne zaboravlja da se smeje