Vekovi utkane tradicije i umetnosti

FOTO: Wikipedia

Reč ćilim potiče od turske reči „kilim“, koja vodi poreklo od persijske reči „gelim“. Postoji teorija da i naziv grada potiče od turske reči „pirlit“, što znači šara: Šaringrad – Pirot. Etnolog i kulturni istoričar, Tihomir Đorđević, ćilimarstvo navodi kao deo lokalne narodne umetnosti, jer se vezuje samo za Pirot. Najraskošniji ćilimi često su krasili dvorove Obrenovića i Karađorđevića..

Šare

Može se reći da je pirotski ćilim slikovno pismo, jer svaka šara nosi određeno značenje i ista je sa lica i naličja. U tim šarama su poruka, simbol i energija koju ćilim šalje. Šara je toliko značajna da ceo ćilim po njoj dobija ime. Do kraja XIX veka čest motiv je bilo cveće, a nakon toga dominiraju geometrijske šare.

Uraditi imitaciju nije jednostavno, jer ćilimarke šare znaju napamet. To znanje se prenosi s kolena na koleno, a tehnika je ista vekovima. Od izbora šare zavisi koliko dugo će ćilimarka da tka ćilim.

Simbolika šara

„Kondićeva šara“ štiti od uroka, a „Svekrvinim jezikom“, tj. procvetalim kaktusom, nevesta pretvara svekrvine bodlje u cvetove. „Bombe“ predstavljaju mušku snagu. Nekada su majke minijaturne ćilime sa ovakvom šarom tkale svojim sinovima pred rat. Danas se, takođe, poklanjaju muškom detetu, ali kada se rodi ili pođe u školu. „Venci šara” je simbol slave i sloge. Često se poklanja mladencima za sreću u braku, kao i „Dva spojena srca“. Jedna od traženijih šara je „Đulovi na direcima“ - simbol ženske lepote. Prema usmenim predanjima, veruje se da ćilimi štite od negativne energije.

Pirotski_cilim_Kralj_Aleksandar_11_Nov_1930_kral.jpg
FOTO: Wikipedia

Uspeh na međunarodnim izložbama

Nakon međunarodne izložbe u Beču 1886. godine, pirotski ćilim je izlagan u Londonu, Barseloni, Amsterdamu, Napulju, Milanu, Parizu, Berlinu. U svim tim mestima mamio je oduševljenje posmatrača i ostavljao utisak pravog umetničkog dela.

Na međunarodnom festivalu „Jugra 2012“ u Rusiji, glavnu nagradu osvojila je pirotska zadruga „Damsko srce“, koja se danas bavi ovim starim zanatom. Desetak žena iz te zadruge čuva srpsku tradiciju od zaborava. Svaki ćilim zadruge „Damsko srce“ je unikat.

Ćilim kao državni poklon

Nedavno je ministar Srđan Verbić poklonio ćilim Ediju Rami, albanskom premijeru. To se dogodilo kada je pedesetak studenata bilo u poseti Albaniji, gde su stekli prijatna iskustva. Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, darovao je ćilim švedskom kralju Karlu Gustavu XVI. To nije neočekivano, jer su i članovi dinastije nekada činili isto.

-preduzetnistvo.gif

Tkalje – pirotske ćilimarke

Ovaj posao nije lak i iziskuje ljubav, veštinu, trud i strpljenje. Za izradu jednog ćilima, tkaljama je potrebno mnogo vremena, ali u tome su vrednost i autentičnost. Spretnim i vrednim tkaljama na jugu Srbije nije bilo teško da se udaju. Takve žene su bile poželjne u svakom domaćinstvu, jer je to umeće moglo da obezbedi značajan novčani doprinos domu. Naravno, ćilim je bio obavezan deo devojačkog miraza.

Zašto danas dosta toga nije tako? Možda su pomerene kulturne vrednosti ili je industrija učinila svoje.

Gordana Bušin

Pročitajte i:

Posetite najneobičniji muzej u Vojvodini!
Jovan J: Utemeljivač klasične gitare
Tesla: Vizija o usponu žena