Utisci Mome Bjekovića - bez pardona!

Već sam naziv predstojeće izložbe „Utisci” nagoveštava o čemu se zapravo radi kada je Momino slikarstvo u pitanju. Autor nam predstavlja svoje utiske sveta (svega): „Ja ne slikam svet onakav kakav on jeste, ja slikam svoje utiske o svetu”.

Narativ ovih slika se utapa u igri boja i oblika, u igri znakova i simbola, u njihovim dvosmislenostima. Primetan je apstraktni karakter slika koje ipak ni po čemu nisu apstraktne. Apstraktna igra, igra boja i oblika, linija i tački, krugova i kocki, uvodi narativ u neku drugu dimenziju. Ovo su slike sa dva lica, jednim realnim i jednim apstraktnim. Ako apstraktni elementi mogu da govore, da budu nosioci naracije, onda oni pričaju o sreći, o lepoti, o skladu, o životnom elanu. Realni narativ izvire u tragizmu, a apstraktni se uliva u optimizam.

imagera.jpg
Slika: Ra

Moma za sebe kaže da je umetnik koji ne pronalazi lako svoj mir u svetu i u shvatanju sveta, pa se ne zaustavlja na prikazivanju jedne teme, jedne nacije i kulture. On menja temu iz slike u sliku. Njegove slike ukazuju na složenost postojanja u svetu. Slikar se poigrava sa dominantnim slikama realnosti prikazujući ih kao relativne i promenjive.

Na izložbi „Utisci” će biti predtavljeno oko 35 radova Mome Bjekovića nastalih u prethodne tri godine i biće otvorena za posetioce od 30. marta do 14. aprila 2016. godine.

_event_management.gif

Moma Bjeković je 2005. godine završio Akademiju umetnosti u Banja Luci. Član je ULUS-a od 2011. godine. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Pročitajte i:

Izložba „Amerika” stiže u vaš grad!
Borba za pravopis – Sizifov posao
Umetnik Moma Bjeković: Utisci