Umetnica M. Knežev: Nađite Maštoplanetu

Priredila: Marija Mitrovanov

Zauzstavite zemlju, silazim! I kad sidjem, imam i šta da vidim. Jednu sasvim drugu planetu koja postoji u mojoj glavi. To je Maštoplaneta.

Nebo nam je iste boje kao kod nas, samo što na Maštoplaneti zaista postoje krilati pegazi! Stvarno! Vidite, evo! O njima se na planeti Zemlji samo priča i piše, ovde se sreću svaki dan! Kao kod nas golubovi i vrapci. Fantastični su, vrlo su pitomi i imaju velike oči na krilima i tako mogu bolje da vide kome je sa tla planete potreban leteći prevoz.

483986_3894679856895_932454948_n.jpg

Zatim su tu štrik i vetrenjača, jer stanovnici Maštoplanete žive kao i mi, imaju radne navike, vole da se zabavljaju i druže.
Priroda u Maštosvetu je zaista fantastična! Drveće je zaštitni znak ove planete i postoji mnogo vsta.

SAM_0826.jpg

Ispred vrtića i škola, raste drveće sa rukama i nogama koje pravi društvo deci na putu od kuće do škole i za vreme odmora. Ono ih takođe upozorava da je živo, i deca gledajući umesto grana ruke i noge, ne usuđuju se da ih lome. Te "pokretne grane" takođe pomažu deci da se bezbedno popnu na drvo i siđu. Zato oni imaju više očuvanih stabala nego mi.

599641_3894679056875_883693347_n.jpg

Takodje, zahvaljujući drveću, njihove žene, na primer ne idu u prodavnicu po cipele, već ih beru sa grana. Postoje različite vrste drveca, u zavisnosti od toga koji tip obuce je u pitanju. Muskracima ispred kuca rastu sportska drveca, a zenama eleganta. Porodice sa decom imaju i jednu i drugu vrstu zasadjenu. Kod mene mozete da vidite jedno tipično damsko, elegantno drvo! Kad je sezona branja cipela, ulice se pretvaraju u modne piste!

SAM_0850.jpg

Zatim dok gledate biljke, one takođe vrlo jasno vide i vas. Suncokreti vas na putu prate pogledom i smeše vam se. Ima i onih koji divno pevaju, pa to bude hor sačinjen od ljudi i suncokreta! Divan prizor! Oblake takođe možete da čitate i tako vam nikad nije dosadno kad se uputite na dugo putovanje.

Suncokreti_iz_Banata_30x40_kola.jpg

Nadam se da Vam se svidela Maštoplaneta. Ne zaboravite da svako od nas ima u svojoj glavi jednu takvu planetu, samo treba da je pronađe i kad se to desi, mora da je obilazi i posećuje, jer će mu tako sve biti lakše kad se vrati na planetu Zemlju.

Odoh sad u obilazak, kako bih mogla nove slike da napravim i opet vam pokažem. Vidimo se na Zemlji! Vi uživajte u mojoj šarenoj reportaži.


Radove Marijane Knežev možete pratiti na našem portalu

#iUmetnik