Trg Tjenanmen: Studentska priča o kojoj ćute

FOTO: Slobodna Evropa

Priredila: Tamara Micković

Puno je primera protesta u modernoj istoriji čiji su pokretači studenti. Jedan od najpoznatijih je otpočet na trgu Tjenanmen u Pekingu, glavnom gradu Kine. Povod za protest je bila smrt Hua Jaobanga, političara liberalnog ubeđenja koje nije bilo u skladu sa vladajućom partijom. Međutim, uzroci su bili dosta kompleksniji.

Godina 1989. je bila presudna za mnoge komunističke režime jer je tada zabeležena serija protesta, od kojih su mnogi rezultovali svrgavanjem ne samo garniture na vlasti, već i temeljnijim društvenim promenama. Mnoge zemlje su, za razliku od Kine, ušle u post-komunističku eru.

Proteste kineskih studenata su podržali intelektualci, radnici i uskoro i veliki broj stanovnika. Uzroci su bili loše stanje u ekonomiji, inflacija, korupcija, nepotizam, cenzura i drugi problemi u jednopartijskom represivnom režimu NR Kine. U pojedinim trenucima se na ulicama nalazilo i po milion ljudi, a uskoro su se pridružili i mnogi drugi gradovi, tako da je u jeku protesta bilo uključeno 400 gradova.

Više od mesec dana je stanovništvo izlazilo na ulice, ali su protesti ipak ugušeni uz upotrebu oružane sile. Jedan od simbola nenasilne borbe protestanata je bila i statua visoka 10 metara, koju su nazvali Boginjom demokratije i slobode. Statuu su uništili tenkovi koji su bili deo oružanog arsenala upotrebljenog u borbi protiv demonstranata.

EU%20OM.gif

Vlasti su proglasile vanredno stanje. U nemirima je pobijeno više od dve hiljade nedužnih civila, a više hiljada je ranjeno. Protesti su ugušeni, mnogi učesnici su kažnjeni, a reforme su obustavljene.

U Kini i danas vlada cenzura i zabranjeno je pričati o događajima na Tijenanmenu. U kineskoj literaturi i medijima se ovaj krvavi događaj se pominje kao „incident“ čime se umanjuju njegov značaj, težina i posledice.

Iako protest nije uspeo, jedan njegov trenutak je dao vetar u leđa mnogim borcima za ljudska prava. U pitanju je, takozvani, Tenk Man, čovek koji je pokazao neverovatnu hrabrost i prkos.

Ovaj muškarac, čiji identitet nikada nije obelodanjen, stao je sam pred kolonu tenkova. Tenk je pokušao da ga zaobiđe, ali se hrabri čovek, kome je verovatno bilo dosta strahota kojih se nagledao u svom gradu, ponovo postavio ispred tenka. Kineske vlasti su pokušale da unište snimke ovog događaja, ali je vest ipak uspela da se proširi na zapadu, gde se već godinama špekuliše o epilogu ove epizode.

Da li je Tenk Man ubijen, zatvoren ili je uspeo da utekne ostaje nerazjašnjeno. Ono što je sigurno je da je hrabri Kinez u jednom trenutku bio jači od cele kolone tenkova i autoriteta jedne velike države.

Tamara nikada ne pokušava da opiše sebe u jednoj rečenici kao što je ova.

Izvori: Time, Wikipedia

Pročitajte i:

Na današnji dan : Zabranjene Radničke novine
NSUSI: Za društvo bez diskriminacije
Sećanje: Studenti zajedno za M. Dalmaciju