Treći regionalni sajam obrazovanja u Ćupriji

FOTO: Facebook

Prvog dana promovisano je preko dvadeset državnih i privatnih fakulteta i visokih škola. Po zastupljenosti, uglavnom, su prednjačili društveni i tehnički fakulteti Univerziteta u Nišu i Kragujevcu, te Univerzitet u Beogradu. Dakle, radi se uglavnom o univerzitetima kojima gravitiraju đaci i studenti iz Pomoravlja.

Za razliku od prošle godine, ovog puta su posetioci NOU Festa mogli da se informišu i o vojnom obrazovanju budući da su predstavljene Vojna gimnazija i Vojna akademija najmlađeg univerziteta Srbije - Univerzitet odbrane.

_event_management.gif

Drugog dana održana je promocija skoro svih pomoravskih srednjih škola.

U okviru NOU Festa više puta je prikazivan dokumentarni film o Mihajlu Pupinu autora Save Sajka.

Prošle godine su Srbiju i region zadesile teške poplave. Tih, ali i narednih dana često se moglo pročitati u medijima da je uzrok tome vojni projekat HAARP. Želeći da demistifikuju ovu temu, organizatori su pripremili dva zanimljiva i dobro posećena predavanja. O samom HAARP-u govorio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša prof. dr Ljubiša Nešić. Drugo predavanje na temu bujičnih poplava kao elementarnih nepogoda održala je dr Ana Petrović sa Geografskog instituta SANU "Jovan Cvijić".

haarp_predavanje.jpg

U toku dva dana držano je desetak radionica. Dominantne teme radionica bile su programiranje, robotika i laseri. Šta više, posetioci su za ova dva dana mogli da vide i "provozaju" robote koji su sklopljeni i programirani u okviru projekta "Biblioteka ++" koji udruženim snagama realizuju ćuprijska narodna biblioteka. Mensa je održala radionicu "Da li si genije?" dok je Društvo fizičara Srbije dalo odgovor na pitanje koliko poznajemo dugu.

1743655_844381545633169_2702786210739533013_n.jpg

Đaci Gimnazije u Ćupriji, još jednom su svojim predanim volonterskim radom doprineli da NOU fest bude dobro organizovan. Baš kao i za Noć istraživača prošle godine.

Predrag je neka vrsta modernog don Kihota koji se bori sa vetrenjačama. I to samo zato što se zalaže da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream.