TOEFL ispit?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je test engleskog jezika kojim se proverava nivo znanja engleskog jezika onih govornika kojima engleski nije maternji jezik. Test je standardizovan i sačinjen je iz četiri dela:
• Reading – 36 do 70 pitanja, trajanja 60 do 100 minuta
• Listening – 34 do 51 pitanja, trajanja 60 do 90 minuta
• Speaking – 6 zadataka, 20 minuta
• Writing – 2 zadatka, 50 minuta

Za Listenig i Speaking deo testa koriste se slušalice s integrisanim mikrofonom.Test traje otprilike 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta između drugog i trećeg dela.

Polaganje ovog ispita neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta, a takođe i mnogi programi za davanje stipendija predviđaju položen TOEFL ispit. Da TOEFL postaje sve opšte prihvatljiv govori podatak da se danas polaže u 60 zemalja sveta i da ga godišnje polaže više od 4 miliona osoba. S obzirom na promenu nivoa znanja tokom vremena, rezultati ovog međunarodnog testa najčešće su važeći dve godine.

U našoj zemlji ispit je moguće polagati u Beogradu, Nišu i Subotici. U Beogradu se ispit polaže u prostorijama Međunarodnog akademskog centra i u Institutu za strane jezike. Termini polaganja ispita se mogu pronaći na sajtu www.toefl.orgkao i www.iacbg.org , a u proseku se organizuju jednom mesečno i poželjno je prijaviti se bar 2 meseca ranije da biste sigurno obezbedili sebi mesto. Cena ispita u Srbiji je $180.

Pavle vam preporučuje da pre izlaska na test dobro upoznate proceduru pologanja jer nepoznavanje procedure u mnogome može uticati da vaši rezultati budu znatno lošiji!

OVDE možete besplatno on-line vežbati polaganja TOEFL testa (u trajanju od 30 minuta).