Knjiški moljci mogu da odahnu

Prevela: Milica Dragićević

FOTO: Guardian

Prodaja elektronskih knjiga, prema ovom istraživanju, čini samo 23 procenata ukupne prodaje knjiga za prvih 6 meseci 2014. godine, dok knjige sa tvrdim koricama čine 25 procenata, a knjige sa mekim koricama 42 procenata prodaje. Drugim rečima, ne samo da je celokupna prodaja od 67 procenata na tržištu štampanih knjiga prevazišla prodaju elektronskih, nego su se knjige i sa tvrdim i sa mekim koricama pojedinačno više prodavale od elektronskih.

S obzirom na nagli porast prodaje elektronskih knjiga od nastanka Kindla u 2007. godini, a čija se prodaja popela na trocifrene brojeve tokom nekoliko godina, mnogi su očekivali da će izdavačka delatnost štampanih knjiga u bliskoj budućnosti postepeno opadati. U skorije vreme, međutim, prihod od prodaje elektronskih knjiga je konstantan, dok prodaja knjiga sa tvrdim i mekim koricama i dalje s lakoćom preovladava. U 2013. godini prodaja elektronskih knjiga se spustila na jednocifrene brojeve, a novim rezultatima istraživanja pokazalo se da stabilizacija njihove prodaje nije anomalija.

EU%20GIF.gif

Linkon Mičel iz književnog časopisa iz SAD spekuliše da nas očekuje budućnost u kojoj će štampane pored elektronskih knjiga lako koegzistirati. Ovu nadu su takođe izrazili i članovi izdavačke delatnosti prošle godine uključujući Dejvida Stajnberga iz izdavačke kuće iz SAD, koji komentariše da je zdravo i raznoliko tržište knjiga uz brojne formate, tražnju, marketing kanale u opštem smislu korisno i za čitaoce i za autore i za izdavače.

Pisac Stiven King nedavno je izjavio da on takođe veruje da štampane knjige imaju dugačku i lepu budućnost pred sobom. „Mislim da će knjige postojati još dugo vremena“. King povoljnije gleda na budućnost knjiga nego na budućnost CD-ova i gramofonskih ploča. „Audio-snimci muzike postoje tek, rekao bih, najviše 120 godina. Knjige postoje tri ili četiri veka. Postoji duboko ukorenjena želja, razumevanje i težnja za knjigama koja ne postoji za muzikom.“

Stalna raznolikost u formatima knjiga ne dopada se samo korisnicima koji su svesni da postoji izbor formata. Sve više dokaza, mada još uvek preliminarnih, da se štampane knjige čitaju podrobnije i da se bolje razumeju nego elektronske ide u prilog onima koji se brinu o mogućim negativnim posledicama čitanja elektronskih knjiga. Pobornici podrobnijeg čitanja često upozoravaju na povećanu zastupljenost elektronskih knjiga i na mogućnost da se sposobnost da temeljno čitamo umanji.

Ako se ovakva tendencija prodaje štampanih knjiga nastavi, upozorenja o njihovoj propasti mogu se pokazati preuveličanim.

IZVOR: Huffingtonpost


Milica je zaljubljenik u engleski jezik i književnost koja smatra da je svaki novi prevod dokaz da jezik ne sme biti prepreka ka širenju novih vidika.