Stvarno važno!

Četiri mlada benda za četiri pusta meseca jeste inicijativa koju grupa mladih ljudi pokrenula u okviru konkura Zdravo Internet!, čiji je cilj promocija omladinskog aktiviznma, fizičkog i mentalnog/psihičkog zdravlja, sporta izdravih stilova života ipozitivnih društvenih vrednosti. Kako naziv kampanje Stvarno važno, čiji je konkurs deo, kaže, ovim ljudima je važno da upozavaju mlade Jagodince sa alternativnom muzičkom scenom. Cilj projekta kojim oni konkurišu jeste da u Jagodinu, gde „fine i pristojne publike ima, samo je jako siromašna i posledično inertna“ do kraja godine dovedu četiri benda iz Beograda, u razmacima od po mesec dana: Repetitor, Threesome, Inje i Ti.

Kreatori ovog projekta smatraju da grad sa gimnazijom, nekoliko stručnih škola, državnim i nekoliko privatnih fakulteta i radničkim univerzitetom može više da učini za svoju omladinu. „Nećemo da se o tome samo priča, hoćemo osvešćenu mladu bazu. U planu je i otvaranje studentskog kulturnog centra, ali pre toga treba da počnemo obrazovanje publike i izvlačenje edukovanih mladih iz soba u koje su se zatvorili zato što im kulturna klima unutrašnjosti Srbije ne pogoduje. Zvuči kao politički kliše, ali situacija stvarno jeste takva, prinuđeni smo da svako malo, a sve manje, odlazimo u Beograd na koncerte, sve manje usled nezaposlenosti, iako paralelno s traženjem posla postoje i kulturne potrebe koje, srećom, imamo, a na koje gradska uprava ne odgovara. Na koncertima bi se delili i leci ekološke sadržine s obzirom na raniji angažman u eko-NVO“, stoji u opisu ove inicijative.

Za one koji nisu upoznati, evo nekoliko rečenica o bendovima. Repetitor je energični alternativni sastav osnovan 2005. godine, koji iza sebe ima dva albuma, „Sve što vidim je prvi put“ i „Dobrodošli na okean“, kao i veliki broj nastupa, uključujući i ovogodišnji Exit. Threesome je power surf bend, koji do sada ima objavljen jedan studijski album, „Adriatica“, dok je drugi u pripremi. Inje je elektro-pop grupa, imaju jedan album, „Protok “, a nastupali su kao predgrupa sastvaima Faithless i Hurts na njihovim bogradskim koncertima. Ti je psihodelicni pop duo, čija je muzika opisana kao „puna pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, punih i prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa, jednostavnih hipnotičkih tekstova i Trajčetovih ritmova koji obuzimaju i stvaraju prijatnu atmosferu lenjeg kišnog popodneva provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.“

Zdravo Internet! će podržati 15 inicijativa, a ukoliko se Četiri mlada benda za četiri pusta meseca nađe među njima, Jagodinci bi narednih meseci mogli da uživaju u nastupima ovih sjajnih bendova i da pokažu da i u njihovom gradu ima mesta za kvalitetne muzičke i kulturne događaje.

Da biste više saznali o projektu, ili ga podržali glasanjem, kliknite OVDE