Studentska muka: E-book vs. knjige sa koricama

FOTO: Consoglobe

Prva štampana knjiga je bila Biblija. Iako su neki bili protiv (kao na primer, prepisivači koji bi ostali bez posla, sveštenici koji su se plašili da će svako imati mogućnost da čita Svetu knjigu, što će dovesti do raznih tumačenja, a to će dovesti do jeretika), mnogi su kasnije podržali ovaj pronalazak i proglasili ga izumom svih vremena.

Vuk S. Karadžić je ipak rekao: „Šta god da su ljudi na ovom svijetu izmislili, ništa se ne može uporediti s pismom.“ Čovek je izmislio štampariju, čovek je izmislio elektronsku knjigu, a tvorac tog novog izuma je Majkl Hart.

Elektronske knjige

O elektronskim knjigama se prvi put počelo govoriti 1971. godine. Majkl je počeo distribuciju knjiga u digitalnoj formi i pre svega zalagao se za njihovu besplatnu distribuciju putem interneta.

ipad_ebook1.jpg

FOTO: Wired

To može biti ujedno i prednost elektronskih knjiga. Njihova dostupnost svima (i svačijem džepu), brzo skidanje sa interneta i raznovrsnost (za svačiji ukus). U brzom vremenu u kome živimo, kada tehnologija svakog dana napreduje i kada nemamo vremena ni za šta, kao ni za čitanje knjige, mnogo je lakše i jeftinije u par klikova naći i skinuti traženu knjigu, nego otići do knjižare ili učlaniti se u neku od biblioteka.

To je s jedne strane prihvatljivo: ukoliko je neka knjiga nedostupna (ne možemo je naći ni u jednoj biblioteci) ili je strani izdavač (uopšte je nema u našoj zemlji, pisana je na stranom jeziku), ili nam je za jednokratnu upotrebu (za potrebe nekog seminarskog ili istraživačkog rada) - pa je mnogo lakše da nađemo na internetu potrebnu literaturu.

Međutim, i tada treba biti obazriv, jer je internet danas široko rasprostranjen i skoro svima dostupan, tako da danas svako može svašta objaviti ili postaviti. Moramo biti sigurni da su izvori relevantni i pouzdani. S druge strane, u igru ulaze mnogobrojni izdavači, koji žive od izdavanja knjiga i autori, koji nemaju zaštićena prava (oko 77% besplatnih knjiga se mogu naći na internetu).

Ono što, takođe, ide u prilog elektronskim čitačima, to je da su mali, laki, mobilni i jednostavni za putovanja. Na njima mogu stati i do 3000 naziva knjiga, tako da ne morate da se odlučite koju ćete knjigu da ponesete na putovanje. Takođe, možete da uvećate, smanjite font, možete jednim klikom na nepoznatu reč da dobijete rečnik sa objašnjenjem.

Iako postoji marker za obeleživanje strana, to nije isto, kao sa štampanom knjigom, gde marker (različitih dimenzija i oblika) viri, i jednim potezom možete otvoriti knjigu i nastaviti tamo gde ste stali. Takođe, možete različitim bojama olovaka obeležiti pasuse, zanimljive citate... Dopisati na marginama ono što je bitno. A to ne možete sa elektornskim knjigama.

Štampane knjige

Ako vam sam format štampanih knjiga nije dovoljan da posegnete za njom, onda ću vam navesti još neke njene prednosti.

b32c19457d0fcc5e5925cb484d9637edcd49fb16.jpg
FOTO: Welko.sk

Prvenstveno, ilustracija koja vam privlači pogled, da biste je uzeli u ruke. Zatim sam dodir knjige (plišane, hrapave, mazne), govori vam da je u izradi te knjige uložen svojevrstan trud pre nego što je ona dospela u vaše ruke, što vas istovremeno spaja sa knjigom, autorom i izdavačem. („Ljubav na prvi dodir“). Miris štampane knjige (što manjka onim elektronskim) govori vam da one imaju dušu i život; takođe miris vam govori o godini starosti neke knjige.

EU%20GIF.gif

Štampane knjige imaju korice, za raziku od elektronskih. („Po koricama se knjiga poznaje“). Rezime na kraju knjige, koji vam odmah govori da li ćete određenu knjigu čitati ili ne. Ovo vam može mnogo pomoći i prilikom izbora kupovine knjige (kao poklon najboljem/najboljoj drugu/drugarici) što nije slučaj sa elektronskim knjigama, morate cele da pročitate da biste znali sadržaj.

Na prvoj unutrašnjoj strani štampanih knjiga se nalazi posveta, što ćete priznati, nemoguće sa elektronskim. Na poslednjoj stranici (ukoliko je pozajmljena iz biblioteke) možete videti ko je sve i kada čitao knjigu pre vas (Maja, Pera ili Nidža, maja, 2000.)

U bilo kom trenutku možete je držati u rukama menjajući položaje, a da ne pazite da li će vam ispasti i razbiti se u paraparčad. Ne morate da brinete da će baterija iscureti, baš u trenutku kada čitate najzanimljivije poglavlje (a mrzi vas da ustanete po punjač).

Dok napolju pada sneg ili kiša, a vi ste pokriveni ćebetom, uz šolju toplog čaja, držanje knjige upotpunjuje ovu sliku (dok sa elektronskim čitačem razrušava).

Ne možete knjige na polici zameniti jednim elektronskim čitačem.

3020162_poster_p_1_can_e_books_save_the_neighbor.jpg

FOTO: A.fastcompany.net


Neki kao prednost u šali navode, da ako u žaru besa nekoga gađate e-čitačem, neće ništa osetiti kao npr. enciklopedijom ili rečnikom sa tvrdim povezom. Takođe, da okretanje šolje nije moguće na e-čitaču, kao na običnim knjigama.

Bitno je napomenuti „da svaka roba ima svog kupca“, a šta ćete vi, dragi studenti i studentkinje odabrati?

Sanja je filozof, sanjar i veciti optimista