Svetsko priznanje iz hemije za srpske naučnike!

FOTO: Društvo hispanista

Dušan Dimić, doktorand beogradskog Fakulteta za fizičku hemiju, prijavio se tokom master studija na iSerbia program “Srbija na vezi”, jer je letnje prakse radio u SAD-u, Izraelu i Argentini. Dr Dragoslav Vidović, docent sa Nan-Jang Tehnolodžikal Univerziteta u Singapuru se priključio programu Srbija na vezi kao jedan od mentora, s namerom da ostvari kontakt sa mladim naučnicima u Srbiji i da im pomogne u radu.

“Mislim da je saradnja naše laboratorije iz Singapura sa jedne strane i Dušana i njegovog mentora prof. Milene Petković sa druge strane idealan spoj za obe istraživačke grupe.”, rekao je dr Dragoslav Vidović.

Na pitanje da nam pojasni kako je saradnja funkcionisala, odgovorio je: ”Naša grupa u Singapuru bavi se sintezom raznih jedinjenja sa primenom u katalizi i sa praktičnog aspekta mi možemo da saznamo samo određenu količinu informacija o ovim jedinjenjima i procesima koje ispitujemo. Drugi deo informacija moramo da tražimo kroz proračune i tu dolazi do izražaja iskustvo naših partnera. Kroz proračune naši partneri ne samo da dopunjuju naše praktične eksperimente, nego nam uveliko pomažu da objasnimo zašto i kako se neki procesi dešavaju. Što se tiče prvog rada koji smo objavili (još jedan smo predali, a uveliko radimo na još jednom projektu), tu nam je trebala pomoć da objasnimo zašto određena jedinjenja mogu da aktiviraju C-F veze. I naravno proračuni koje je Dušan uradio uz pomoć svog mentora pomogli su nam da bolje razumemo ovaj proces”.

Dušan Dimić zbog nedovoljno sredstava nije mogao da ode u Singapur i tamo odradi projekat sa profesorom. Ipak, saradnja je ostvarena na obostranu korist. Dušan se tokom svog mastera usavršavao u oblasti kvantne i računarske hemije i tada je u dogovoru sa profesorom odlučio da za eksperimentalne podatke koje ima njegova grupa odradi i teorijsko istraživanje kako bi rad dobio na težini.

output_6cz6ud.gif

”Danas se u naučnoj zajednici posebno cene radovi koji pored eksperimentalnog dela imaju i teorijsko objašnjenje. Kada je rad bio gotov, profesor je odlučio da ga pošalje u časopis ‘’Inorganic chemistry’’ koji je jedan od 5 najboljih u toj oblasti i rad je prihvaćen u aprilu ove godine.”, rekao je Dimić. Sada Dušan sa svojom mentorkom iz Beograda, profesorkom Milenom Petković, radi proračune za nove eksperimente koje sprovodi grupa prof. Vidovića. Više o naučnom radu možete saznati OVDE

“Za svaku pohvalu je što prof. Vidović želi da radi sa mladim ljudima iz Srbije. On je u poziciji da bude na prestižnom univerzitetu i bira saradnju zbog svojih naučnih dostignuća, ali se ipak odlučio da sarađuje sa grupom sa Univerziteta u Beogradu”, dodao je Dimić. Na kraju ,dr Vidović i Dušan Dimić kažu da projekat “Srbija na vezi” smatraju zaslužnim za ostvarivanje veoma plodne saradnje.

Onlajn mentorstvo, koje udruženje iSerbia uspešno sprovodi već 3 godine, podrazumeva spajanje mladih na početku karijere sa našim najvećim stručnjacima iz dijaspore. Na konkurs mogu da se prijave studenti, postdiplomci, istraživači i svršeni studenti. Treći krug programa onlajn mentorstva je startovao 15.aprila i uključuje preko 50 mentora koji rade sa 95 polaznika. Program Srbija na vezi 3.0 sprovodi se pod pokroviteljstvom Kancelarije za mlade Gradske uprave grada Beograda.

Pročitajte i:

Dodeljeni sertifikati za moju prvu aplikaciju
Moja prva aplikacija: Pobednik
Program jezičke razmene je počeo