Smederevo: Glumački pohod na Italiju

Pozorištu je omogućeno da nastupa u gradu Sacile u Italiji, početkom aprila. Novac za put je odvojen iz gradskog budžeta, a i sva dosadašnja putovanja ovog pozorišta su plaćali Tehnička škola Smederevo i njihova Gradska uprava.

Trenutno se obavljaju poslednje pripreme pred polazak i probe u "Učionici koja život znači". Učenici nakon nastave ostaju u školi i do 22h kako bi bili sigurni da je sve što rade baš onako kako i treba da bude. Tenzija je svakim danom sve veća i veća, a glumci su nestrpljivi da pokažu šta znaju. U predstavi glumi više od 25 glumaca, ali su tu i momci iz tehnike, kao i najvažniji član ekipe - prof. Nataša Rajić. Kostimi za ovu predstavu se pozajmljuju od gradskog KUD-a, a zahtevnu scenografiju su napravili učenici.

Pozorište će u Italiji odigrati predstavu “Koštana” koja je više puta izvedena u
Smederevu, ali i u Vranju, dobivši sve pozitivne kritike. U predstavi glume sadašnji učenici Tehničke škole, bivši učenici - studenti, ali i učenici Gimnazije Smederevo. Pošto će glumci u Italiji boraviti
nekoliko dana, osmislili su i prateći program koji za cilj ima promovisanje grada
Smedereva, ali i drugih krajeva naše zemlje. Folklorci će izvoditi naša najpoznatija kola i na najbolji mogući način Italijanima dočarati našu kulturu.

Kroz ovo pozorište su prošle mnoge generacije učenika saobraćajne, mašinske i elekto
struke. Od njih se možda ne očekuje da vole umetnost, ali su ti učenici razbili sve
predrasude i pokazali svoje talente. Ovo pozorište već dvadest godina vodi profesorka Nataša Rajić, koja je na put izvela i jednog profesionalnog glumca – Dejana Tončića. Pozorište na svom repertoaru ima i predstave: "Nušiću, s ljubavlju" (sačinjenu od najpoznatijih delova iz Gospođe ministarke i Sumnjivog lica, "Majstori, majstori" (zajednički projekat OPTŠ-a i Gimnazije), "Radovan Treći"...

Nadamo se da će Omladinsko pozorište Tehničke škole u najboljem svetlu predstaviti
Smederevo, kulturu grada i talente koje poseduje.

Nakon povratka iz Italije prof. Nataša Rajić i glumci će nam preneti svoje utiske iz Italije.