Slagalica bez početka i kraja

FOTO: Pixabay

Zadovoljstvo pri sklapanju slagalica nije u završetku, nego u pronalaženju svakog pojedinačnog dela koji se uklapa. Sa Infinite Galaxy Puzzle, koje se mogu postaviti u različitim pravcima i nebrojeno oblika, taj osećaj zadovoljstva ne prestaje, dok vas u isto vreme ta beskonačnost izluđuje. Međutim, to i čini Infinite Galaxy Puzzle, proizvođača Nervous System, jedinstvenom.

Ništa manje se nije očekivalo od kreatora ove slagalice, Džes Luiz Rosenberga i Džesike Rozenkranc, kojima je trebalo oko pet, šest godina da dovrše delove. U procesu su koristile softver prilagođen zamišljenom dizajnu i laserski rezač za isecanje. „To vraća u vreme kada su se delovi isecali ručno, što je i davalo slagalicama jedinstven pečat”, rekle su.

Međutim, Nervous System ne neguje retro dizajn. Ove dve kreatorke su inovirale slagalice. „Ono što nas najviše interesuje je primena novih tehnika i kompjuterski dizajn, novi istraživački pohodi”, kaže Luiz Rozenbergova. „Kompjuterskom izradom se slagalica razvija u normalnom prostoru, a nakon toga transformiše dalje u prostoru koji obavija oko sebe”, dodaje.

Ovim eksperimentisanjem je nastala prva Infinite Puzzle slagalica, verzija od približno šest inča, bez fiksnog oblika i početne tačke, u hiljade mogućih konfiguracija. Meseci su bili potrebni da se razvije ideja; od toga najviše vremena utrošeno na kodiranje. Nakon toga su bila potrebna još dan, dva uloženog napora za finiširanje slagalice.

Kako ove puzle funkcionišu? Kratak odgovor bi bio uz pomoć matematike, dok je duži odgovor komplikovan. Može se obrazložiti na sledeći način: Zasnovane su na prostornom modelu Klajnove boce ili Mebijusove trake (logo automobila Renault) – opisni modeli površina koje mogu biti uvrnute, ali su topološki iste. Topološki pristup se može jednostavno objasniti na primeru đevreka – ako ga zavrnemo ili uvrnemo, đevrek će ostati topološki isti; ako ga presečemo, on gubi topološka svojstva.

Pixabay
Pixabay

Mada je to teško zamisliti, način na koji je ovaj model primenjen na slagalicu je prilično jednostavan. Delovi se štampaju spreda i pozadi.Ako uzmete deo sa jednog kraja slagalice i postavite na suprotni kraj, uklopiće se. Ako bi ovo primenili na kompletnu slagalicu, mogli biste da rotirate delove dok vam prsti ne otpadnu. Teoretski, mogla bi da se složi na sve moguće načine i tako bez prestanka.


Kada topološki sklopite slagalicu, takav geometrijski oblik je skoro slučajan. Slika galaksije je kreatore najviše asocirala na beskonačnu formu u kojoj je napravljena slagalica, a dodatnu inspiraciju su pronašli u brojnim slikama galaksije dostupnim javnosti, koje su napravljene pomoću lansiranog Habl teleskopa.


Nažalost, zalihe Infinite Galaxy Puzzle po ceni od 100 dolara su u celosti prodate. Nervous labs je prodao svoju prvu isporuku, dok će za sledeću seriju biti potrebno između četiri i šest nedelja. Mada, šta je mesec dana čekanja naspram izazova u vidu slagalice koja može da se slaže zauvek?


IZVOR: Wired