Sevdah za dušu Damira Imamovića

Foto: Amer Kapetanović

Damira Imamovića je u svet sevdaha, kao i u profesionalno bavljenje muzikom, uveo rad na monografiji pesama svog dede, Zaima Imamovića, koji je jedan od najuticajninijih pevača u istoriji sevdaha. Damir ubrzo počinje da gradi vlastiti repertoar pesama, nastpajući u BIH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i u inostranstvu.

Nakon niza uspešnih koncerata, objavljivanja solo albuma i saradnje sa brojnim muzicarima, od 2012. godine, Damir najčešće nastupa u okviru Sevdah Takhta, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bas) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju svoj prvi album i kreću na turnuju po Evropi.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Susrećući se sa majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestalno proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.

Za iSerbia pričali smo sa Damirom Imamovićem.

EU%20GIF.gif

O čemu pevaju sevdalinke?

Sevdalinke su pjesme specifičnog ugođaja, a tematski su vezane uglavnom za ljubav. Eh, sad, ni ljubav nije jednoznačna, pa to što pjevaju o ljubavi znači da se bave svim onim što ima veze s osjećajnošću. Bude tu i vrlo neobičnih priča.

Jesu li tekstovi autorski ili građu skupljate iz drugih izvora?

Na poslednjem albumu sam, nakon više od deset godina rada na sevdahu, počeo pisati i tekstove. Dosta sam radio na tome da pronađem unutar tradicionalne poetike sevdaha neke puteve koji omogućavaju da se kažu i stvari koje nisu konzervativne.

U čemu je razlika između starog i novog načina pevanja i sviranja sevdalinki?

Dosta je razlike u aranžiranju i sviračkim stilovima. Mislim da moju generaciju i ljude koji su došli iza nas odlikuje spremnost da se upustimo u eksperimente. Meni je, opet, najdraže kada te nove stvari komuniciraju sa starima. Detaljno objašnjenje ne mogu vam dati. Jedino što umijem je pjevati i svirati, a na drugima je da analiziraju kako se to razlikuje ili ne razlikuje od uzora u prošlosti.

12002898_1153436208017828_5162113001785937672_n.jpg
Foto: Facebook

Album „Dvojka“ je izašao 2016. godine, čijoj se realizaciji, pored fantastičnogh tria, pridružio još jedan član, Ivana Đurić, spajajući zvuke tradicionalane violine sa novim, autorskim zvukom. Ovo je drugi album Sevdah Takhta Damira imamovića, a ukupno šesti Damirov sevdah album. Na pitanje zašto se album zove „Dvojka“, Damir odgovara:

Iz dva razloga: to je moj šesti album sevdaha, ali je drugi album mog benda Sevdah Takht Damira Imamovića. Otuda „Dvojka". Također, „dvojka" je tradicionalni ritam koji je služio kao osnova aranžiranju mnoštva lokalnih tradicija na Balkanu. Mi smo to htjeli istražiti i poigrati se ne bismo li u njemu našli neki smisao.


Silvija voli crno-bele fotografije, Rejmonda Karvera i Dunav.


Pročitajte i:

Prepoznajte i negujte vrednosti kod deteta!
Nenad Čiča: Opera je živa umetnost i spektakl!
Tanja Đorđević: Čitanje u javnosti je kul!