Primenite ove strategije učenja i uspećete

FOTO: Peer Transfer Blog

Kažu, čovek se uči dok je živ. Stoga bi trebalo da svako od nas stalno stiče nova znanja i iskustva. Nikada ne treba prestati sa procesom učenja. To je neophodno kako bismo išli u korak sa vremenom koje iznova traži da se prilagođavamo.

Učenje je svesna, svrsishodna i namerna aktivnost kojom stičemo određena saznanja i veštine. Bazira se na pamćenju gradiva koje se uči. Tako se razlikuje kratkotrajno i dugotrajno učenje.

Kako bismo učili lako, a pritom uštedeli i vreme, od pomoći nam mogu biti neke od strategija učenja. Pojam strategije učenja odnosi se na aktivnosti i radnje koje studenti koriste kako bi olakšali sticanje i reprodukovanje informacija, odnosno, specifične akcije koje studenti preduzimaju sa svrhom bržeg, lakšeg, zabavnijeg i učinkovitijeg učenja.

EU%20GIF.gif

Često se različite strategije učenja koriste za različite predmete. Tako, na primer, gradivo iz geometrije i ono iz sociologije, ne možemo da učimo na isti način. Dešava se, takođe, da studenti promene svoju strategiju onda kada dođe do promene profesora.

Strategije za uspešnije učenje

1. Razvijte radnu naviku

Pre svega napravite plan učenja. Najčešće se polazi od najlakšeg gradiva, jer se na taj način dobija samopouzdanje. Čak i to najlakše gradivo treba raščlaniti, uprostiti, pa tek onda krenuti sa učenjem. Uz to, gradivo često treba ponavljati, sve dok ne budete u mogućnosti da ga bez problema i sa razumevanjem reprodukujete.

6560_Studying.jpg

FOTO: Gainesville Scene

2. Primenite aktivno učenje

Ova strategija podrazumeva učenje kroz rad, izvršavanje zadataka i ličnu akciju. Sastoji se od pet faza:

Prethodni pregled knjige. U ovoj fazi prelistavate knjigu, pregledate sadržaj, predgovor, pogovor, naslove, podnaslove, tabele, skice... Dakle, pravite uvid u strukturu knjige.
Postavljanje pitanja. Druga faza se nadovezuje na prvu. Tu postavljate najrazovrsnija pitanja kako biste mogli da sagledate gradivo iz što više uglova.
Čitanje. Podrazumeva pažljivo čitanje gradiva. Tada tražite razjašnjenje nepoznatih pojmova, podvlačite kako biste razlikovali važno od nevažnog.
Reprodukovanje. Ponavljate gradivo i preslišavate se. Možete se preslišavati glasno, u sebi, praviti skice i slično. Ukoliko gadivo ponavljate naglas, tada je najbolje prepričavati svojim rečima.
Završni pregled gradiva. Ovde je bitno da se zadržite na onim delovima koji su vam najteže razumljivi.

Pored ove strategije, možete primeniti i nekoliko različitih metoda uspečnog učenja o kojima smo ranije pisali. Na vama je da procenite koja vam najviše odgovara.

3. Kombinujte čula

Koristite stvarne predmete kao sredstva za učenje. Upotrebljavajte ruke, kako biste nešto objasnili i telo, kako biste se bolje izrazili. Neka vaši pokreti prate reči.

4. Sažmite gradivo pisanjem

Lekciju ćete najlakše raščlaniti pisanjem. Odvojite bitne od nebitnih delova i napravite siže. Kad god je moguće, koristite primere. Takođe, možete upotrebiti skice, tabele, slike i slično.

5. Napravite koncept

Skoro svaki profesor dozvoljava izradu koncepta neposredno pre usmenog ispita. Za svaku lekciju ili ispitno pitanje napravite koncept. Neka tu bude jedan vid simulacije samog ispita.

6. Koristite tehnologiju

Danas, kada živimo u informatičkom društvu, nezaobilazni elementi u procesu učenja jesu multimedijalne tehnologije. Prikupljajte informacije vezane za gradivo iz što više izvora. Možete koristiti čak i računarske simulacije i igrice.

7. Pripremite ispitna pitanja

Ukoliko ispitna pitanja niste dobili od profesora, nema ih na sajtu fakulteta ili u knjizi, pokušajte sami da osmislite kako bi ta pitanja mogla da izgledaju. O njima možete diskutovati sa profesorom, asistentom, kolegama…

books2.jpg

FOTO: Kingpin Social

8. Pronađite mentora

To može biti savetnik na fakultetu, asistent ili profesor. Dobar mentor vam pomaže da razvijete odgovarajuću strategiju učenja, u skladu sa vašim sposobnostima, sklonostima i vremenom; podseća vas na izvršavanje obaveza, ohrabruje vas, motiviše i slično.

Pre nego što primenite bilo koju od ovih strategija, bitno je da budete motivisani i naoružani pozitivnim stavom. Nemojte se bojati neuspeha i grešaka, jer kao što kaže Teodor Ruzvelt - Samo čovek koji ništa ne uči, ne greši.


IZVOR: Pričajmo o tome / Valentin Kuleto

Aleksandra Miletić je hedonista i borac za pravdu. Veruje u iskrenu ljubav.