Pozajmi glas Istorijskoj biblioteci

FOTO: Instytut Biznesu Rodzinnego

Pre nekoliko godina nas je kontaktiralo društvo za slepa i slabovida lica „Homer“ i zatražilo dozvolu da ozvuči naše tekstove za svoje članove, na šta smo rado pristali. Nakon izvesnog vremena, došli smo na ideju da uključimo linkove snimaka sa njihovog sajta u naše članke. Kada smo videli da nisu ništa uradili po tom pitanju, došli smo na ideju da sami to učinimo – izjavila je Nataša Pešić za portal iSerbia i dodala da su bili prijatno iznenađeni brojem onih koji su bili spremni da se priključe akciji.

Ona kaže da je za sada pročitano stotinak kratkih članaka i da je u planu da pređu i na one obimnije, koji su prema njihovim kriterijumima, najkvalitetniji na sajtu.

Kako snimiti članak?

Izaberete bilo koji program za snimanje (može čak i najobičniji telefon), odaberete članak sa sajta koji nije pročitan. Kada završite, snimak, zajedno sa popunjenom i potpisanom dozvolom, pošaljite na mejl istorijskabiblioteka@gmail.com ili info@istorijskabiblioteka.com.

Slušajući članak, korisnik treba da ima osećaj da mu prijatelj ili član porodice priča priču, jer se na taj način lakše pamti. Kako Nataša navodi, ovom akcijom su u rad sajta uključili i sve njegove čitaoce, što je i bila prvobitna zamisao.

Smatramo da različiti dijalekti, kojima su priče pročitane, daju posebnu draž snimcima i uopšte celoj akciji i da će upravo zbog toga korisnik lakše upamtiti ono što sluša, jer će pored priče, upamtiti i glas, naglasak, akcenat osobe koja je pročitala članak – dodaje.

EU%20GIF.gif

Ovde se mogu pronaći članci iz različitih oblasti, a pojednostavljeni kriterijumi pretrage (kategorija, tagovi, zadata reč), omogućavaju korisnicima da lako pronađu željeni sadržaj. Svi tekstovi su bazirani na stručnoj literaturi, a pored istorijskih činjenica, mogu se naći i razne zanimljivosti i anegdote o ljudima i događajima.

Mojim kolegama, koje imaju oštećenje vida, kao i meni, bi mnogo značilo kada bismo imali svu neophodnu literaturu u elektronskom izdanju. Kako zbog finansijskog stanja nismo baš svi u mogućnosti da knjige adaptiramo na Brajevu azbuku, sami smo primorani da se snalazimo. Istorijska biblioteka je za mene prijatno iznenađenje i od velike pomoći u učenju – u razgovoru za naš portal, izjavila je Dejana P., studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Ovom prilikom vas portal iSerbia poziva da se priključite ovoj akciji i pomognete slepima i slabovidima da savladaju neophodnu literaturu i da se edukuju. Više informacija o tome kako bi sve to trebalo da izgleda možete videti ovde.


Jelena je veseli zanesenjak u večitoj borbi sa nekim svojim vetrenjačama.