Posetite izložbu o životu velikog naučnika

FOTO: RTV

Autorka izložbe, Tatjana Korićanac, putem fotografija koje prate Cvijićev život od njegove mature do zrelih godina predstavlja njegovu porodicu, razvoj, teškoće sa kojima se suočavao istražujući geografska područja i okolnosti u kojima je živeo. Posetioci su u prilici da pogledaju njegov nameštaj, zlatne medalje kojima je odlikovan od Američkog, Francuskog i Britanskog geografskog društva, diplome, opremu koju je sa sobom nosio na putovanjima, aparate koje je koristio, mape njegovih putovanja, spise i knjige. Takođe, zainteresovani mogu da se upoznaju sa
Cvijićevim opisima Šumadije, Ohrida, Dalmacije i Norveške, ali i da pročitaju više informacija o njegovim vezama sa dinastijom Karađorđević.

Jovan Cvijić je osnivač Srpskog geografskog društva, bio je predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog Univerziteta u dva mandata i veoma cenjen geograf u svetskim naučnim krugovima.

Karta_ekskurzije_Jovana_Cvijica.jpg

FOTO: Svetlana Rajković

Organizator izložbe je Muzej grada Niša. Ova izložba je deo projekta kojim se obeležava 150 godina od rođenja Jovana Cvijića, a čija realizacija je započeta u novembru 2015. godine u Beogradu. Pored muzejskih postavki u Beogradu i Nišu ovaj projekat obuhvata i izdavanje monografije o Jovanu Cvijiću, kao i međunarodni simpozijum koji je posvećen njegovim naučnim dostignućima. Projekat obeležavanja jubileja realizuju Srpska Akademija Nauke i Umetnosti, Muzej grada Beograda i Geografski institut SANU „Jovan Cvijić“.

Galerija Sinagoga je otvorena za posetioce od utorka do petka od 12 do 18 časova. Vikendom će raditi od 10 do 15 časova, a ponedeljkom je zatvorena za posete. Ulaz je slobodan.

Spisi_i_fotografije_Jovana_Cvijica.jpg

FOTO: Svetlana Rajković

Marija Milanović