Pobedila je Bajka Jovane Milutinović

Ovo je prvi konkurs sajta „Srpski jezik i knjževnost“, nakon čega je mesto u septembarskom „Zborniku poezije i proze“ dobilo 27 autora iz Srbije i iz BiH. Ovom prilikom upoznaćemo vas sa pesnikinjom, Jovanom Milutinović, koju ova pobeda veoma raduje: „Osvojeno prvo mesto na konkursu stranice „Srpski jezik i književnost“ velika je čast, a predstavlja i još jedan korak ka objavljivanju zbirke“.

Ko je, zapravo, Jovana Milutinović?

Jedan od najtežih zadataka je predstavljanje sebe drugim ljudima. To vam je kao da stojimo pred ogledalom: uvek vidimo ono što mi sami želimo. Ja prepuštam čitaocima da me upoznaju kroz moju poeziju i da sami stvore sliku o tome ko sam ja u stvari.

Copy_of_10592934_10205234481083490_2364277639569.jpg

„Bajka”

Ne govori više.
Srušićeš dаvno sаgrаđeni zаmаk,
ni nа nebu, ni nа zemlji.
Nestаće mesec i mojа belа hаljinа.
Umorićeš konjа,
izgubićeš mаč,
utihnuće pesmа,
i prizvаćeš plаč.

Ne govori više.
Rаzorićeš mаglom okruženi dvorаc,
nа vаzdušаstom oblаku.
Nestаće zvezde i moje stаklene cipele.
Zgаzićeš đurđevаk,
odleteće soko,
zаćutаće srce,
i sklopićeš oko.
Bolje je dа ćutiš.

Za iSerbia Jovana Milutinović govori kako je nastala „Bajka“:

Pisanje za mene predstavlja svojevrstan beg od stvarnosti. Romantizam je jedan od izvora moje inspiracije, te je subjektivizam sveprisutan u mojoj poeziji, pa tako i u ovoj pesmi. Pesma „Bajka“ deo je rukopisa „Ribe ili Može li se plakati pod vodom?" u kome zajedno sa drugim pesmama čini jednu ljubavnu priču.

Da li planiraš uskoro da izdaš knjigu?

Naredni period posvetiću sređivanju rukopisa, pa se nadam da će moja zbirka pesama uskoro dobiti oblik jednog ozbiljnog poetskog dela. Volela bih da se moja knjiga do proleća nađe u knjižarama. Međutim, ne žurim, nego pratim svoje osećaje. Želim da budem zadovoljna i da ponosno stanem iza svojih redova. Teško je naći pravog izdavača, jer poezija danas nije popularna, ali nadam se da neću izgubiti bitku pred najezdom lake književnosti.

Kakav je položaj mladih pesnika na srpskoj književnoj sceni?

Nije lako, ali podrška od pravih ljudi uvek je prisutna. Na primer, „Mladi dolaze“ je projekat Udruženja književnika Srbije, koji za cilj ima afirmaciju i ulazak na književnu scenu pisaca mlađih od 35 godina. Udruženje književnika organizuje tribine i radionice na kojima, uz druženje i čitanje rukopisa, razmenjujemo iskustva i pružamo podršku jedni drugima. Značajnu podršku nam pruža naš mentor - Grozdana Lučić Lalić, kao i druge starije kolege.

10702002_10205368094463741_7250586118099563937_n.jpg

Jovana se osvrnula i na knjigu „Naše nešto“: „Ovaj kvartet sačinjen je od pesama četiri autora, a moj deo uobličen je u zbirku „Sva naša ćutanja“. Kvartet je predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu knjiga. Kritike čitalaca i kolega bile su pozitivne i to me raduje“, rekla je ona.

EU%20GIF.gif

Naravno, „Naše nešto“ rezultat je ljubavi prema poeziji. Irena Miletić u recenziji o Jovaninoj poeziji kaže: „Ona bez ljubavi ne može i ne ume živeti. Čitaoci će u ovoj poeziji tu silovitost Erosa osetiti, koliko i njegov demonizam – u približavanju Tanatosu“.

FOTO: lična galerija Jovane Milutinović

Gordana Bušin

Pročitajte i:

Nemanja Stanković: Direktno s lica fejsa!
Aleksandra J: Grafički dizajn mog života
Stihovima lečio istorijske rane