Petrovac na Mlavi, strip i vi!

FOTO: Ebranicevo

Manifestacija “S.trip - junaci 9. umetnosti u spomen na Božu” otvorena je u petak 4. aprila u Galeriji Zavičajnog muzeja Velikom izložbom savremenog srpskog stripa. Izložbu je otvorio Zoran Tucić, predsednik Udruženja strip crtača Srbije. Ideja o događaju posvećenom strip crtačima, ilustratorima i ljubiteljima ove vrste umetnosti definisala se prošle godine kada je u Zavičajnom muzeju priređena izložba “Umetničko stvaralaštvo Bože Veselinovića (1921-1999)” autora i kustosa Milice Ilić.

Božidar Veselinović – Boža, srpski strip crtač I ilustrator, u čiju čast se ova manifestacija i održava rođen je u Petrovcu na Mlavi, a široj javnosti je poznat po stripovima Dabiša, Zulumćar, Kapetan Mat… ali i po tome što je četiri decenije radio kao ilustrator u Politikinom zabavniku, u kojem je i započeo svoju karijeru.

434px_Nikad_Robom_26.jpg

FOTO: Wikipedia

Ovogodišnju manifestaciju Zavičajni muzej, kao organizator, realizuje u saradnji sa Udruženjem strip crtača Srbije, Narodnom bibliotekom Đura Jakšić i Srednjom školom “Mladost” iz Petrovca na Mlavi.

Pored posete Velikoj izložbi savremenog srpskog stripa, koju čine 180 strip table i koja se može pogledati do 5. maja, poštovaoci 9. Umetnosti će imati priliku da se 12. aprila i sami oprobaju u crtanju stripova. Tada će se u holu Srednje škole “Mladost” sa početkom u 12h održati Radionica “Crtam i ja strip” koju će relizovati crtači stripa iz Beograda. Iste večeri će se u Narodnoj biblioteci Đura Jakšić promovisati izdanja “Vek stripa u Srbiji” Zdravka Zupana i “Stripovi koje smo voleli” grupe autora.

“Zamisao je da se u Petrovcu okupljaju savremeni strip crtači iz cele zemlje, da se promoviše strip kao legitimna primenjena umetnost i da se kroz takav vid, uslovno rečeno, festivala brendira ime Bože Veselinovića”, rekla je Milica Ilić, direktor Zavičajnog muzeja, i istakla da će se svakodnevno u galeriji Muzeja održavati Radionice stripa za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Svi ljubitelji stripa i oni koji žele da nauče nešto novo dobrodošli su u Petrovac na Mlavi!

baner-event-managemant_2013.jpg