Pet saveta za rad u inostranstvu

FOTO: Pixabay

1. Jezik

U koju god zemlju da odete, poželjno je da imate bar osnovno znanje jezika koji se govori. Engleski bi trebao da bude dovoljan da uspete da se snađete, ali u mnogim zemljama ga veliki deo stanovništva ne govori. To možda neće predstavljati problem na vašem radnom mestu, ali može izazvati nesporazume kada odete u kupovinu ili pri korišćenju javnog prevoza. Uostalom, uvek je plus za vas kao kandidata ako poznajete jezik zemlje u koju idete.

-poslovna_komunikacija.gif

2. Društvene mreže za pronalaženje posla

Nije uvek lako pronaći ponude za posao kada se nalazite u inostrnstvu. Zbog toga je preporučljivo da se registrujete i napravite profesionalni nalog online. LinkedIn se globalno najviše koristi, ali svaka zemlja može imati platformu koju najviše koristi. Na primer, u Nemačkoj je Xing najkorišćenija društvena mreža kada je rad u pitanju.

3. Personalizujte svoj CV

Kao što svaka zemlja ima društvenu mrežu koja se najviše koristi, tako i imaju standard koji se odnosi na to šta je dobar CV. Na primer, u Engleskoj je običaj da se slika ne stavlja u CV, dok je u Nemačkoj skoro neophodno. Ipak, uvek će zavisiti od toga šta preduzeće zahteva.

Free_Image_on_Pixabay_Student_Typing_Keyboar.jpg

FOTO: Pixabay

4. Informišite se pre nego što otputujete!

Dobra pretraga o životu u zemlji u koju odlazite vam može mnogo pomoći tokom prvih dana ili nedelja u novom gradu. Takođe, treba imati na umu da nemaju sve zemlje ili firme iste standarde koje se odnose na zaposlene: pravilo oblačenja, kašnjenje, vreme za pauzu.. Postarajte se da rešite sve sumnje koje imate pre nego što odete na posao kako ne bi došlo do nesporazuma.

5. Umrežavanje

Osim pretrage na internetu, preporučljivo je i da pronađete ljude koji su već bili u vašoj situaciji, jer su verovatno prošli kroz sva pitanja i nedoumice koje vi sada imate. Takođe, može biti korisno i za pronalazak posla. Statistika Odeljenja za zapošljavanje SAD-a kaže da se 70% poslova u toj zemlji pronalazi preko umrežavanja. Mesto na kom možeš pronaći iseljenike iz celog sveta je InterNations. Takođe, postoje vodiči i blogovi o načinu života, tržištu rada i ostalom na mnogim destinacijama širom sveta.

IZVOR: Trabajar por el mundo