Pet najboljih fontova za vaš CV
Pixabay

Iako izbor fonta prilikom pisanja CV-ja može delovati beznačajno, stručnjaci tvrde da je on zapravo veoma bitan. Loš font može skrenuti pažnju sa postignuća koja ste naveli.

„Čitalac možda neće dopreti do sadržaja ukoliko font odvraća previše pažnje“, rekla je za Hafington post Samanta Hauvi, viši regruter u sektoru ljudskih resursa u njujorškoj kompaniji Maksimum menadžment. „Od ključnog je značaja da CV možemo čitati s lakoćom“.

Oslanjajući se na stručnost Hauvijeve u regrutovanju, kao i na savete stručnjaka za fontove, sastavili smo konačnu listu najboljih fontova za vaš CV. Otkrivamo tajnu: vreme kada se koristio Times New Roman je prošlo.

Garamond

Garamond je pravi izbor, ukoliko želite da ostavite utisak elegancije. „Garamond je veoma čitljiv“, rekla je Hauvijeva za Hafington post. „Ipak, po mom mišljenju je pomalo staromodan ili pak, ne baš korporativan“.

Arial

Hauvijeva odobrava ovaj nadaleko popularan font, nazivajući ga „siguricom“. Stručnjak za fontove, Brajan Hof, grafički dizajner u kompaniji Brajan Hof dizajn, slaže se sa tim. „Veoma je neutralan. Uredan je, a nije previše poseban“.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Georgia

„Poseduje sve pozitivne osobine kao i Garamond, ali za mene nije toliko zastareo jer je manje zaobljen“, rekla je Hauvijeva o ovom fontu. Ipak, Hof tvrdi da Georgia više priliči vebu, nego štampi. Stoga, ukoliko želite da isporučite štampanu verziju svog CV-ja, dvaput razmislite pre nego što se odlučite za ovaj font.

Helvetica

„Ovo je font oko kog nema prevelike frke, a pruža neki bezvremenski osećaj“, kaže Hof. Hauvijeva napominje da je Helvetica popularan font u regruterskoj firmi u kojoj radi.

Calibri

Moderan. Sa ukusom. Profesionalan. Zanimljiv. „Calibri mi se zaista dopada – to je moj lični favorit“, kaže Hauvijeva. „Jasan je, čitljiv, direktan, ali mu ne nedostaje ličnosti“. U paketu Microsoft Office 2007, Calibri je zamenio Times New Roman kao automatski font u Word-u, dok ga je u PowerPoint-u i Excel-u, zamenio Arial.

Naravno da su neki fontovi apsolutni promašaji. Prema rečima stručnjaka, Comic Sans, na primer, ne treba nikad ni da se uzima u razmatranje. „Comic Sans je bukvalno kreiran za stripove“, kaže Hof. „U profesionalnom svetu, on je potpuno neprikladan“, dodaje Hauvijeva.

Times New Roman, font kojeg hvale profesori u srednjim školama u Engleskoj, takođe nije srdačno prihvaćen u profesionalnom svetu. „Kad ste pisali telegrame, tad niste razmišljali o odabiru fonta“, rekao je Hof za Bumerang njuz pre nekoliko meseci. „To je kao kad navlačite trenerku“, dodaje.

Opšteprihvaćeno je sledeće: budite zanimljivi, ali ne previše razigrani. Budite profesionalni, ali ne i obični. Budite moderni, ali ne i ekstravagantni. Umerenost je ključna prilikom odabira fonta za CV.

IZVOR: Huffington Post