Ovo su top 4 mesta za odmor

FOTO: Privatna kolekcija (Beč, Drezden)

Ovo su samo neka od mesta koja lepotom zaslužuju vašu pažnju:

1. Starogradski trg u Pragu

Ovaj trg je veoma posećeno turističko mesto, gde se nalaze Crkva Bogorodice i Crkva Sv. Nikole. Nalazi se i Astronomski sat, sa specijalnim mehanizmom i brojčanikom koji pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca i pojedine glavne planete. On je zanimljiv jer se iznad sata nalaze vratanca koja se otvaraju na svakih sat vremena i pored njih se defiluje 12 drvenih figura apostola. Moguće je popeti se na toranj sa kog se pruža pogled na praške krovove, zgrade, ali i na trg. Trg u prestonici Češke predstavlja i mesto gde se okupljaju sugrađani za Novu godinu, Božić, Uskrs i različite proslave koje su od društvenog značaja.

prag.jpg
FOTO: Privatna kolekcija (Starogradski trg u Pragu)

2. Vlasina – oaza mira

Ona je raj na jugoistoku Srbije, na samoj granici sa Bugarskom. Vlasina je predeo netaknute prirode, a najviše je odlikuje veštačko Vlasinsko jezero. U blizini jezera dominira travnata biljna zajednica. Jezero je pogodno za odmor, uživanje i rekreaciju u vidu pešačenja, ribolova, kupanja, planinarenja i klizanja. Oazu mira daje cvrkut ptica, vožnja čamcem, ali i skupljanje šumskih jagoda i lekovitog bilja. Vlasina je smeštena između planina, a sa obronaka jedne od planina potiče i mineralna voda Rosa.

vlasinsko_jezero_ostrvo_660x495.jpg

FOTO: City Magazin

3. Mir za dušu, lepota za oko – Drezden

Ovo je grad u istočnoj Nemačkoj, koji je poznat kao grad umetnosti i velike riznice kulture. U Drezdenu poznati su Palata kulture, dvorac i mnogi kulturni spomenici iz doba baroka. Ovaj grad je jedan od čistijih gradova u Evropi. Nojštadt je jezgro noćnog života u Drezdenu, gde se nalaze mnogobrojni barovi, klubovi i filmske noći na obali reke Elbe.

Drezden1.jpg

FOTO: Privatna kolekcija (Trg u Drezdenu)

4. Dvorac Šenbrun

Ova rezidencija nekadašnjih Habzburgovaca nalazi se u prestonici Austrije. Izgrađena je u baroknom stilu. Čini je ogromno imanje, koje je dostupno svim turistima koji plate ulaznicu. U samom dvorcu moguće je razgledanje prostorija i slušanje govora preko diktafona na maternjem jeziku. Govor nam približava čija je to prostorija bila i šta se u njoj dešavalo. Godišnje Šenbrun palatu poseti 2,5 miliona turista. Beč, zajedno sa ovom palatom, zrači neizmernom toplinom, tako da ćete prilikom samo jedne posete shvatiti zašto ga svi hvale.

be_1.jpg

FOTO: Privatna kolekcija (Vrt u rezidenciji Habzburgovaca)


Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.


>Pročitajte i:

Bora Čorba: Kriza autora kod nas je velika
Naša Ljuma Penov zablistala u Njujorku!
Daćevac: Pripreme za međunarodni festival