Ovo je mesto gde Evropa pleše

FOTO: Myartprints

Vrdnik je prvi put domaćin ovog festivala, a okupiće folklorne igrače iz Dobrnje (Tuzla, Bosna i Hercegovina), grčkog grada Txermi-a, poljskog Dobczyce-a i Versmolda, grada iz Nemačke. “Međunarodna kultuna manifestacija ovog karaktera održana je prvi put u bratskom gradu Versmoldu. Dogovoreno je da bude tradicionalna i da se svake godine održi u drugoj državi.”, rekao je za iSerbia direktor manifestacije Dragan Dragičević.

Pored volontera i volonterki iz Kultirno-umetničkog društva “Stevan Šalajić”, Vrdnik je okupio zainteresovanu omladinu koja će moći da pomogne u svim aktivnostima u toku tri dana. Edukativni deo festivala sprovodi Centar za rad sa decom, mladima i porodicom "Vrdničak" a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

“Edukativni deo podrazumeva realizaciju radionica kojima se omogućava interkulturalna razmena mladih, povećanje volonterizma i mobilnosti mladih kroz upoznavanje tradicije svake zemlje, kulture i običaja, kroz predstavljanje tradicije i običaja zemlje iz koje dolaze i opisa "Jednog običnog dana u ...", izjavila je predsednica “Vrdnička” Olgica Stojić.

_event_management.gif

Centralni događaj, u subotu 9. avgusta, otvoriće ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Očekuju se, takođe, ministar turizma Rasim Ljajić i pokrajinski sekretarijat na čelu sa Bojanom Pajtićem. Od stranih zvaničnika, najavljuje se dolazak predstavnika gradova iz lokalnih samouprava, kulture i privrede. Najavljuje se, takođe, sadnja pet platana, kao simbola prijateljstva i saradanje pet zemalja učesnica ovogodišnjeg festivala u Banji Vrdnik.

Evropa_u_Vrdniku_30_06_2014_za_slanje_mejlom.jpg

Pored kulturnog dela, edukativnih i kreativnih radionica, organizovano je upoznavanje Vrdnika i obilazak Novog Sada, kao i manastira Ravanice. Dve gostujuće zemlje imaće priliku da prikažu svoje folklorne karakteristike na “Bostanijadi” u Rivici.

Organizator manifestacije je, uz Turističku organizaciju, Udruženje Vrdnik-Versmold iz Vrdnika, predsednik organizacionog odbora je predsednik iriške opštine Vladimir Petrović, direktor je Dragan Dragičević. Pokrovitelji su Vlada Srbije i Autonomna Pokrajina Vojvodine, a sponzori su hoteli Premijer Akva i Termal.

Očekujemo vas u Vrdniku da svi zajedno zaplešemo!


Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita, a ne zaboravlja da se smeje.