Olakšajte učenje uz vežbe za koncentraciju

FOTO: Edukacija - Fakulteti

Koliko je koncentracija važna i za umni i fizički rad, govori i činjenica o postojanju brojnih vežbi za dobru koncentraciju i poboljšanje saznajnih funkcija mozga. Kako bi rezultati bili bolji i vaš uspeh zagarantovan, najbolje bi bilo da ove vežbe primenjujete pre učenja, kao i u pauzama za učenje. Poznato je da su pauze tokom učenja poželjne, a ako ih iskoristite na pravi način, vaš put do uspeha biće brži i lakši!

Vežbe za bolju koncentraciju

Izbegavajte aktivnosti koje vaš mozak čine sporim

Postoje aktivnosti koje vas čine umornim i usporenim, ali ne samo to – takve aktivnosti mogu da unište moždane ćelije koje se ne regenerišu. Stoga, izbegavajte gledanje televizije i igranje igrica.

Vežbajte vaš mozak brojevima i učenjem tekstova pesama

Jedan od najprijatnijih vežbi za rad mozga je učenje teksova pesama, jer to najčešće radimo nesvesno. Isto tako pomaže i rešavanje matematičkih zadataka bez digitrona.

Smanjite unos alkohola

I male količine alkohola utiču na vaše pamćenje. Alkohol može da uspori mentalne funkcije ako ga unosite redovno.

Naučite novi jezik

Učenje jezika podstiče kognitivne funkcije mozga, a istovremeno ćete povezivati jezike pronalazeći sličnosti među jezicima.

Logičke igrice mogu pomoći mnogo

foto_4.jpg

FOTO: The Fix

Ukrštenice i društvene igre ubrajaju se u logičke igre koje vam mogu pomoći. Ukrštenica je jedan od načina da proširite svoj rečnik i budete oprezniji, dok, na primer, igranje karata pomaže da razvijete mentalne strategije i mislite brže.

Naučite kako da se opustite

Stres negativno utiče na vaše opšte zdravlje. Veoma je važno da znate kada možete da se isključite iz svakodnevnih dešavanja i oslobodite se pritiska. Stres je direktno povezan sa anksioznošću, napadima panike i depresijom, a sve to mogu biti uzroci slabije kongitivne funkcije ako se ne spreče na vreme.

Uključite u vašu ishranu više sastojaka koji su hranljivi za mozak

Postoje određene namirnice koje podstiču rad mozga. Unosite u svoj organizam hranu koja sadrži zdrave masti kao što su Omega-3 i Omega-6, koje se nalaze u masnim ribama, lososu i tuni. Takođe, za pravilan rad mozga koristite namirnice o kojima smo već pisali.

Zavirite u kuhinju i udahnite miris ruzmarina. Naime, udisanje mirisa ruzmarina može da poboljša brzinu i tačnost pri izvođenju određenih mentalnih zadataka. U svoj jelovnik uvrstite kajsije, jer sadrže dosta fosfora i magnezijuma, te poboljšavaju pamćenje i radnu sposobnost, a povoljno utiču i na krvne sudove mozga.

Navedene vežbe kombinujte sa prirodnim načinima koncentrisanja, kako bi učinak bio što bolji!

Zašto je leti slabija koncentracija?

Koliko god se trudili da održavamo koncentraciju uz pomoć navedenih saveta, vrućine sa kojima se borimo ovih dana veliki su neprijatelj koncentraciji. Evo zašto je to tako:

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Usled visokih temperatura više se znojimo, te zbog toga gubimo dosta vode i mineralnih soli koje je potrebno nadomestiti. U vrelim letnjim danima znojenjem se gubi i do 1,3 litara vode dnevno. Naše telo se sastoji od oko 60% vode. Ako izgubimo tek 1,5%, primetićemo simptome dehidracije, a to su najčešće loše raspoloženje, pad nivoa energije i slaba koncentracija. Ne čekajte da osetite žeđ da biste pili vodu i jedite voće i povrće koje obiluje vodom, poput krastavaca, paradajza, dinja, lubenica, breskvi, citrusa.


IZVORI: Blic Žena / LifePress magazin / Blic Žena

Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju.