Održani Karlovački dani slobodne misli

Pomenuti skup za svoju ciljnu grupu ima studente i studentkinje osnovnih, master i doktorskih studija iz zemlje i inostranstva, te istima pruža priliku da predstave rezultate svoga rada kako stručnoj tako i široj javnosti, kao i da u okviru konstruktivne radne atmosfere razmene svoja znanja razvijajući pri tome kulturu argumentovanog i interdisciplinarnog diskursa.

Aleksandar_Risteski.jpg
Aleksandar Risteski

I Karlovački dani slobodne misli realizovani su od 05. do 07. juna 2015. godine u Sremskim Karlovcima, a u sklopu skupa upriličeni su sledeći sadžaji: studentski kongres na temu „Socijalne (de)konstrukcije identiteta“, kolektivna studenstka izložba „Identiteti Vojvodine“, festival kratkih TV formi „Medijske (re)interpretacije identiteta“, kao i ciklus pozvanih predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona.

EU%20OM.gif

U okviru kongresa studenti i studentkinje svih nivoa studija sa novosadskog, beogradskog, niškog, kragujevačkog, zagrebačkog i londonskog univerziteta predstavili su rezultate svojih naučno-teorijskih istraživanja, te putem produktivnih diskusija doprineli sagledavanju fenomena identiteta iz širokog spektra različitih naučnih disciplina, a time i njegovom što boljem razumevanju.
U okviru izložbe na temu „Identiteti Vojvodine“ prikazane su fotografije Filipa Rađenovića, studenta četvrte godine grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Andjelija_Milic.jpg
Anđelija Milić

Fotografski opus ovog mladog i perspektivnog umetnika predstavlja osvrt na identitete vojvođanskog socio-kulturnog konteksta koji se smatraju „alternativnim“, te koji se stoga u svom vizuelnom odražavanju razlikuju od ustaljenog prikaza vojvođanskog identiteta, a čime se javnosti želela skrenuti pažnja na drugo kao drugačije, ali istovremeno jednako reprezentativno i vredno za Vojvodinu.

Festival kratkih TV formi pod nazivom „Medijske (re)interpretacije identiteta“ kao sastavni deo I Karlovačkih dana slobodne misli koncipiran je u cilju proširivanja spektra mogućih perspektiva proučavanja fenomena identiteta, te pojava i/ili problema koji ga prate, a s obzirom na kontekstualne okvire unutar kojih se manifestuju. U sklopu ovogodišnjeg festivala prikazani su angažovani radovi Samire Oulaillah, francuskinje marokanskog porekla koja trenutno živi, radi i studira u Velikoj Britaniji, a koja je u poslednjih deset godina samostalno putovala širom sveta kako bi zabeležila ljudske životne priče putem angažovane fotografije i dokumentarnih filmova.

prof_Lino_Veljak.jpg
Prof. Lino Veljak

Pozvana predavanja u sklopu I Karlovačkih dana slobodne misli održali su dr Lino Veljak red. prof. (Filozofski fakultet u Zagrebu, Hrvatska) na temu „Zašto je svaka prava misao slobodna“, zatim dr. sc. Enis Zebić (Radio Slobodna Evropa; Zagreb, Hrvatska) na temu „Zašto (ne)odustati od parlamentarne demokracije“ i dr Slobodan Sadžakov doc. (Pedagoški fakultet u Somboru, Srbija) na temu „Egoizam i altruizam u kontekstu formiranja modernih identiteta“.

Centar za afirmaciju slobodne misli iz Sremskih Karlovaca bavi se koncipiranjem i realizacijom projekata koji u svom fokusu imaju promišljanje aktuelnih socio-kulturnih fenomena i to u cilju promocije i popularizacije kulture slobodnog mišljenja i stvaralaštva među mladima.


Pročitaje i:

Kruševačka Gimnazija nekad i sad
Ovo je svetski Dan muzike!
Pozvani ste na pančevački karneval!