Obrazovani mladi povezuju Srbiju i Britaniju

Cilj večere je promocija i jačanje imidža Srbije i povezivanje studenata sa institucijama i kompanijama u Srbiji kako bi se ohrabrio njihov povratak u zemlju.

Na večeri su se obratili Ser Pol Džadž, predsednik Britansko-srpske privredne komore; Mihail Petreski, predsednik PEKSIM fondacije i Nj.E. ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Nj_E_Ambasador_Denis_Kif_se_obraca_skupu.jpg

Ambasador Kif je istakao da će Velika Britanija nastaviti da pomaže integraciju Srbije u Evropsku Uniju, a da je prilikom razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem i državnim vrhom Srbije naveo zalaganje mladih okupljenih na Univerzitetu Kembridž kao primer kako Srbija treba da napreduje.

Ser Pol Džadž je naglasio značaj investicija koje podstiče Britansko-srpska privredna komora; srpske studente kao šampione u obrazovanju na Univerzitetu Kembridž, ali i istaknute tenisere i fudbalere srpskog porekla i uspešne modne dizajnere u Velikoj Britaniji.

Ser_Pol_se_obraca_skupu.jpg

Mihail Petreski je istakao da je tokom nedavne posete Helen Penant, direktorke Fonda za stipendije Univerziteta Kembridž produžen ugovor sa PEKSIM fondacijom što će osigurati nove stipendije studentima iz Srbije i Makedonije za master studije na Kembridžudo 2020. godine.

Mihail_Petreski_se_obraca_skupu.jpg

PEKSIM fondacija je godišnju večeru održala uz finansijsku i institucionalnu podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u okviru projekta Partnerstvo mladih ka Velikoj Britaniji, kao i Britansko-srpske privredne komore, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu i korporativnih partnera, prvenstveno kompanija microsoft i ,,Bird&Bird“.

Od svog osnivanja 2010. godine PEKSIM fondacija je u saradnji sa Fondom za stipendije Univerziteta Kembridž i drugim partnerima do sada uložila više od 650.000 evra u školovanje 16 studenata iz Srbije i Makedonije sa ciljem da se pospeši razvoj talenata iz ovih zemalja u inostranstvu i omogući primena njihovih znanja po povratku u maticu.

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) osnovana je 1997. godine sa ciljem da poveže srpske studenta u inostranstvu na različitim kontinentima i u različitim oblastima studiranja. OSSI pomaže pri odlasku mladima na studije u inostranstvo i pri povratku u Srbiju, a takođe promoviše Srbiju uspesima svojih članova i alumnista u međunarodnim sferama obrazovanja, privrede i kulture.

organizacija_studenata.jpg
FOTO: Naj student

Nakon ovih aktivnosti PEKSIM fondacije, mladi srpskog porekla nastavljaju promociju Srbije uporedo sa redovnim poslovnim i studentskim obavezama. Tokom juna OSSI će pokazati akademsku i privrednu snagu serijom predavanja i događaja u Velikoj Britaniji i time učiniti vidljivim mlade sa Univerziteta u Londonu, Oksfordu, Kembridžu i drugih.

output_6cz6ud.gif

Dan ranije, u Londonu 30. aprila održan je događaj promocije biznisa i
turizma Srbije u organizaciji Britansko-srpske privredne komore i Turističke organizacije Srbije. Događaj predstavio najbolje iz Srbije publici iz dijaspore i stranim gostima, a PEKSIM fondacija je u inostranstvu svojim primerom i projektnim aktivnostima okupila preko 180 zvanica iz Velike Britanije, zainteresovanih da sarađuju sa Srbijom.

Pročitajte i:

Finansijska pismenost među vršnjacima
Tribina u ritmu bi bap
Na izložbi slika Branislava Mihajlovića