Ni nebo joj nije bilo granica

FOTO: Wikipedia

Žena majora Miodraga Tomića, pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu, pokazala je da ništa manje ne zaostaje za njim, te je letela davne 1928. godine, na 15.godišnjicu proslave aerodroma, nad provalijom dubokom 2500 metara.

Izvodeći akrobacije koje ostavljaju bez daha, privukla je pažnju novinara časopisa „Ilustrovani list”, koji su objavili njenu fotografiju ispred aviona sa tekstom: „Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića – prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije”.

23a.jpg

FOTO: Novosti

Položivši ispit za turističkog pilota 1933. godine, završila je kao najbolja u svojoj klasi, a samim tim i postala prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom.Sigurno i hladnokrvno je upravljala avionom i pritom izvodila lupinge, dok je svoje poslednje ateriranje, koje je uprkos sumraku bilo uspešno, izvela u 19 časova, pritom dobivši najlepše čestitke od novinskog lista „Naša krila”.

Dok je njen zvezdani uspeh zabeležen u anale ženskog vazduhoplovstva, njen privatan život je ostao totalna nepoznanica. Njen muž je bio zatočen u Drugom svetskom ratu, a zatim se odselio u Ameriku, dok se za nju pretpostavlja da je pošla sa njim. Međutim, trag joj se gubi 1933. godine. Njeno ime, nažalost, nije spomenuto ni u spisima ljudi koji prikupljaju informacije o avijatici u Jugoslaviji.

Možda njen lik nije zabeležen, ali ono što svakako jeste je njen trag na nebu koji će buduće žene pilote u Srbiji podsticati da idu uvek ruše granice neba, a i stereotipa.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif


Ružica je umetnička duša koja se interesuje za raznovrsne teme.

Pročitajte i:

Najzaposlenija žena
Akademska karijera i majčinstvo
Sudar polova - da li smo zamenili uloge?