Nekadašnji novinari iSerbie osvojili nagrade

Foto: Unija Studentskih glasila Srbije - Dobitnici nagrade „Ivo Lola Ribar” s leva na desno: Zoran Strika, Marija Stojadinović, Snežana Vukašinović, Marija Grbić i Slađana Nedeljković

Da podsetimo, Unija studentskih glasila Srbije je, povodom 80 godina studentskog novinarstva, pokrenula inicijativu sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i Studentskom unijom Srbije, sa ciljem da podstaknu rad studenata novinara svih struka, koji predano doprinose boljoj informisanosti studenata u Srbiji. Nagrada „Ivo Lola Ribar” dodeljena je za najbolje studentske tekstove napisane i objavljene u studentskim glasilima u periodu od 1. marta 2016. do 28. februara 2017. godine u četiri kategorije, a takođe su dodeljene i četiri utešne nagrade.

Marija Grbić, studentkinja treće godine žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Zoran Strika takođe student treće godine novinarstva na pomenutom fakultetu, su nekadašnji novinari Studentske rubrike portala iSerbia. Oni su za naš portal podelili utiske o dobijenim nagradama, ističući važnost prakse, kao jednog od vidova neformalnog obrazovanja.

Marija Grbić je istakla da su sve nagrade značajne kao svojevrsna motivacija za dalji rad, ali da se nada da velike nagrade tek predstoje. „Ovakva priznanja doživljavam kao poruku: dobro je to što radiš, samo tako nastavi i u tom smislu je važno. Važno je da neko vidi to, da vrednuje, da ceni. Potrebno je više festivala, konkursa i ovakvih povoda za nagrađivanje studentskih radova”, naglašava.

Marija_Grbic.jpg

Foto: Facebook - Marija Grbić

Sa druge strane, Strika kaže da u ovom momentu ne može da proceni koliko mu to znači. „Mogu reći da mi je drago zbog nje, zaista. Drago mi je i što se ta nagrada zove 'Ivo Lola Ribar', po narodnom heroju, pa sam je možda dobio i za jednu vrstu partizanskog novinarstva? U svakom slučaju, ova nagrada ide na listu lepih stvari po kojima ću pamtiti tekuću godinu, a koliko će mi značiti, što se kaže, vreme će pokazati”, dodaje Zoran Strika.

Marija trenutno radi honorarno na Radiju Srem, Televiziji Fruška Gora i portalu RTV centar Srem, a piše i za Univerzitetski odjek, u kome je i objavljen njen nagrađeni intervju „Sanja Kljajić: Nemamo novinare sa integritetom”. „Povod za intervju sa njom je nagrada Dušan Bogavac koju je dobila za hrabrost, ali je težište bilo na dešavanjima na RTV-u, posledicama promena na tom javnom servisu, medijskim slobodama, jer je ona radila na RTV-u, dala otkaz zbog cenzure, a posle kadrovskih promena bila jedna od istaknutih učesnica protesta pokreta Podrži RTV”, objašnjava Grbićeva. Intervju možete pročitati na sledećem linku.

Zoran radi na Radiju 021 i takođe piše za Univerzitetski odjek, koji je objavio tekst „Ljudi u 'kroksama'”, za koji je dobio nagradu za reportažu. „Pisao sam o ljudima. Bilo kakva druga kvalifikacija, recimo 'izbeglica' ili 'migrant', bila bi pogrešna. Reportaža je nastala prilikom posete prihvatnom centru Kutina u Hrvatskoj i nekako sam primetio da većina njih nosi 'krokse'. Razumevajući različite kulturne kodove, ali i uz znanje konteksta, odnosno situacija kroz koje su prošli, meni je to delovalo simpatično. Za nas, 'Evropljane', 'krokse' su odbojne, a njima je bilo svejedno, obuća je obuća”, objašnjava i dodaje da su „krokse” samo poveznica, odnosno razlika u razumevanju kultura koja je evidentna u Evropi, koje je katkad teško razumeti, prihvatiti. Ali, u suštini, kako kaže, to je priča o ljudima, a možete je pročitati ovde.

Uticaj neformalnog obrazovanja na usavršavanje novinara

Budući da se u poslednje vreme često govori o neformalnom obrazovanju, kao važnom faktoru uspeha pri pronalaženju posla i uopšte samom sticanju potrebnih znanja i veština, pitali smo naše sagovornike šta misle o tome, povezujući svoju profesiju sa pomenutim. Marija je naglasila da je takav vid obrazovanja vrlo važan.

„U novinarstvu je neformalno obrazovanje jednako važno kao i formalno, možda i više. Neformalnim obrazovanjem novinar stiče neophodnu širinu bez koje ne može da se bavi ovim poslom. Stoga je važno da još kao studenti grabimo svaku priliku koja nam se pruža. Ne treba ignorisati volontiranje, seminare, treninge, radionice na kojima može, pored znanja da se stekne i socijalni kapital”, naglašava.

Zoran_Strika.jpg

Foto: Facebook - Zoran Strika

Sa druge strane, Zoran ističe da su edukacije, obuke, konferencije i praksa, svakako značajne, ali napominje da postoji i druga strana medalje i da o tome treba voditi računa. „Pogotovo edukacije koje nisu organizovane samo da bi se ispunila norma koja je navedena u projektima, samo da bi se odradila, već koje pružaju nešto zaista korisno. Kada je u pitanju volontiranje, tu postoji možda nekoliko strana. Ako volontirate nekoliko meseci, uz konstantna obećanja da ćete evo pa još malo biti plaćeni za vaš rad, onda je volontiranje eufemizam za ropstvo. Mislim da se to danas dosta koristi, ne znam koliko u novinarstvu, ali u nekim drugim profesijama, to je tužno. Ipak, ako volontirate u ekipi koja želi da vi naučite i da jednog dana zaista budete produktivni i da na kraju i ta ekipa ima koristi od vas, onda je to sjajno.”

Kada je u pitanju praksa koju su obavljali na našem portalu, Strika je zaključio da mu je pomogla u smislu da se prvi put susreo sa medijem koji ima neku vrstu organizacije. „Zna se kako stvari funkcionišu i to je to. Naravno, tu su osobe koje žele da pomognu da se nauči, mada ja nisam baš mnogo pisao za rubriku. Zanimljivo je da mi je, nakon jedne reportaže, predloženo da nastavim da se bavim tim žanrom. Evo, izgleda da je neko bio u pravu”, kaže Zoran Strika.

Grbićeva pak navodi da je iSerbia mesto gde je objavila svoj prvi tekst. Iako se nije mnogo bavila angažovanim novinarskim temama i javnim interesom, ona kaže da su počeci ipak važni. „Važno je da vas neko kao mladog novinara prijateljski prihvati, pruži vam šansu, ima razumevanja za vaše greške. To sam imala u iSerbii”, izdvaja Marija.

Zoran poručuje onima koji razmišljaju o tome da upišu novinarstvo i time se bave u budućnosti da to urade, ako žele, ali naglašava da nemaju zablude o idealnom pozivu. „Moraju da vole ovaj posao, to stvarno mislim. U ovim uslovima cenzure, degradacije profesije i novinara, sramno niskih plata, samo oni koji vole novinarstvo i koji su posvećeni, mogu da opstanu. Oni koji upisuju novinarstvo zato što ne znaju šta bi drugo, verovatno nikada neće biti novinari. Moja poruka je da budu posvećeni profesiji, da stalno rade na sebi i šire vidike. Veoma je važno i da budu svesni da promene u novinarstvu treba da grade sami, boreći se i ne pristajući na pritiske. U tom smislu je vrlo važna novinarska solidarnost i sloga. Dakle, svi treba da kažemo NE cenzuri i pritiscima, onda se možda nešto promeni”, poručuje Marija Grbić.

iSerbia im još jednom čestita na osvojenim nagradama i želi im mnogo sreće u daljem radu!