Naš vitez umetnosti i književnosti

FOTO: Belgradian

Priredila: Sara Milanović

Sinoć je počelo 49. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala BITEF, koje se svečano otvoreno u Narodnom pozorištu u Beogradu pod naslovom „Uspomeni Jovana Ćirilova". Naš Ćirilov je na toliko načina zadužio srpsku kulturu.

Jovan Ćirilov je preminuo prošle godine, a iza sebe je ostavio veliki trag u umetnosti i kulturi. Bio je teatrolog, pozorišni reditelj, pisac, scenarista, publicista, novinar, filozof i mnogo toga još.

Rođen je u Kikindi gde je pohađao gimnaziju, a preselivši se u Beograd, upisao je filozofiju na Filozofskom fakultetu. Nakon fakulteta zaposlio se kao asistent režije i dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Dvadesetak godina kasnije postavljen je za upravnika ovog pozorišta i na toj poziciji je ostao do penzionisanja 1999. godine. Dve godine kasnije postavljen je za predsednika Nacionalne komisije Srbije, pri Unesku, a potom je bio predsednik Komiteta za kulturu.

_veb_novinarstvo.gif

U saradnji sa Mirom Trailović osnovao je teatar Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef). Bio je umetnički direktor i selektor ovog teatra do kraja života.

Jovan-%C4%86irilov.jpg

IZVOR: Bitef

Napisao je mnoge drame kao i radio drame među kojima su i „Soba za četvoricu", „Dom tišine", „Mehanička sekretarica". Takođe je adaptirao za scenu „Prokleta Avlija" Ive Andrića i „Otkriće" Dobrice Ćosića.

Pored drama, pisao je i pesme, eseje, knjige uspomena, novinske kolumne, romane i rečnike. Dobitnik je mnogih velikih nagrada, a Francuska mu je dodelila orden „Vitez umetnosti i književnosti".

Jovan Ćirilov doprineo je mnogo kulturi teatra i Srbije uopšte, i ovaj mural je samo delić zahvalnosti za sva njegova dela.

IZVOR: Wikipedia

Izvor teksta: E trafika

Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.

Pročitajte i:

E-word: Ovako možete negovati srpski jezik!
Vuk Vučković predstavlja Srbiju u Temišvaru!
Smederevo, vazda otvoreno!