Namirnice za bolju koncentraciju

Priredila: Ružica Matić

FOTO: Free Digital Photos

Često se pitamo kako da održimo koncentraciju, a kako to najbolje uraditi, nego putem hrane, jer ne kažu zalud „snaga na usta ulazi“. Stoga vam predstavljamo namirnice, napitke i fizičke aktivnosti koje nas drže fokusiranim, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i koncentraciju.

Orasi

Ova namirnica, koja podseća na nas mozak, puna je antioksidanata i čak sa dva posto udela u ishrani može poboljšati kognitivne i motoričke sposobnosti.

Kafa

Naravno, ovde se više misli na organski uzgojenu kafu koja se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama, jer ova koju inače kupujemo može sadržati šećere i aditive. Preporučuje se jedna do dve šoljice.

Tamna čokolada

Sličan efekat kao kafa, ima i tamna čokolada sa većim udelom kakaa, gde kofein i antioksidanti pomažu boljoj koncentraciji.

Borovnice

Različita istrazivanja su pokazala da borovnice usporavaju demenciju i posledice Alchajmerove bolesti i daju doprinos motorici i kapacitetu za učenje.

Šargarepa

Osim sto je dobra za vid, ova namirnica pomaže boljem pamćenju, zahvaljujući visokom sadržaju luteloina, koji održava zdravlje mozga. Ostale namirnice koje sadrže luteloin su: paprika, maslinovo ulje, ruzmarin i celer.

EU%20GIF.gif

Riba

Jednom nedeljno riba moze doprineti jačanju oštrine memorije i usporiti ukupni mentalni pad.

Spanać

Ne samo zbog gvožđa, nego zbog vitamina E, je ova namirnica veoma cenjena i potencirana od strane stručnjaka. Osim što doprinosi lučenju dopamina koji kontroliše protok informacija u mozgu, sadrži i luten, koji štiti kognitivne funkcije.

Banane

One osiguravaju najbolju energiju, te ih stoga najviše u pauzama koriste teniseri.

Dodatni saveti

Ne treba učiti punog želudca, jer izaziva pospanost. Takođe, ne treba preskakati jutarnji obrok, jer slabi sposobnost koncentracije, a doručak bogat mlekom, žitaricama i jajima poboljšava koncentraciju. Na kraju, koncentracija se može podstaći vežbama relaksacije, jogom i laganim fizičkim treningom.


IZVOR: Doznajemo

Ružica je umetnička duša koja se interesuje za raznovrsne teme.