Na koji način mogu da savladam stres pred ispit?

FOTO: Family Institute

Većina studenata koji su se susreli sa ispitnom anksioznošću su se u jednom trenutku zapitali kako neke kolege izlaze bezbrižno na ispitivanje. Ipak, iako to možda ne deluje tako, gotovo svi studenti u izvesnoj meri osećaju stres pre i tokom ispita. Razlikujemo se samo po načinu na koji izlazimo na kraj sa stresom i kontrolišemo sami sebe.

Dakle, ključ se nalazi u upravljanju stresom. Kao i sve u životu, ovo je nešto što se može naučiti. Nekome pođe za rukom brže od ostalih, ali je gotovo nemoguće da sa pravim pristupom ne uspete da izađete na kraj sa stresom.

Strategije za borbu protiv ispitnog stresa

Za početak, trebalo bi da znamo sa čim imamo posla. Stres se smatra spoljnom silom koja podstiče promenu energije i uzbuđuje receptore, dovodeći nas u stanje neprijatnosti, uzbuđenja i/ili potištenosti, a u nekim ekstremnijim slučajevima i do panike. Manifestuje se kao umni i fizički napor. Iznećemo vam nekoliko strategija koje bi mogle da vam posluže u borbi sa stresom pre i tokom ispitnog roka.

Organizujte se i držite svog plana

Jedan od najčešćih, a možemo reći i najlogičnijih razloga stresiranja zbog ispita je osećaj nedovoljne spremnosti. Možemo se uhvatiti kako tridesetak minuta pred početak ispita maštamo koliko bi lepo bilo da imamo još samo 24 sata na raspolaganju i kako bismo ispit idealno spremilii.

Ne dozvolite sebi da se ovo dogodi, jer taj dan ste već imali i bio je juče. Da ste se držali svog plana, ne bi došlo do ove situacije i bili biste rasterećeniji nego sada. Uprkos brojnim uputstvima na internetu koji vam nude načine da spremite tri ispita za dva dana (što je gotovo nemoguće), na našem portalu možete pročitati kako možete da na najadekvatniji način napravite dnevni i nedeljni plan učenja.
45558_lmw_new_stress1_100411o.jpg

FOTO: Gain Esville Scene

Zaustavite negativne misli

Ovo zahteva nešto veće poznavanje samog sebe i više samokontole, nego prva strategija. Postoje ljudi koji bukvalno ceo život uče kako da uspešno izvedu takav vid discipline.

Najjednostavniji početnički način suzbijanja negativnih misli je njihovo „boksovanje“ pozitvnim mislima. Duboko udahnite i prisetite se nečeg lepog u vašem životu, neke osobe, letovanja, pecanja i slično. Vaš mozak će odraditi ostalo i kroz hormone vam delimično vratiti duševno stanje koje ste imali prilkom sećanja na koje ste se fokusirali. Stavite stresne misli tako u drugi plan i psihički se spremite za mirno učenje ili odgovaranje.

Budite optimistični i dajte sve od sebe

Ukoliko ste se maksimalno potrudili, ne postoji razlog da ne položite ispit. Budite pozitivni i ne dozvolite da vas loši scenariji obeshrabre. Čak i ako ne položite ispit, sledeće polaganje će biti neprocenjivo lakše, jer će vam gradivo biti poznato. Govorite sebi da su i padovi koraci na putu do uspeha, posmatrajte širu sliku i ne opterećujte se manje važnim stvarima.

Izađite na nekoliko ispita skroz nespremni

Naravno, ovo se preporučuje za prvi ili drugi rok u školskoj godini, nikako u periodu kada se borite za budžet. Ovako ćete shvatiti da pasti ispit nije ništa strašno i da gotovo nema nikakve posledice. Iz toga ćete zaključiti koliko su besmisleni strahovi od dobijanja „petice“ za ispit koji ste spremali i da neuspešno polaganje sa sobom ne nosi nikakvu kaznu, naročito ne vrednu paničenja.

EU%20GIF.gif

Bez panike

Lako je reći, ali znatno teže uraditi. Lično sam prisustvovao usmenim odgovaranjima kolega koji su nedeljama spremali ispit samo da bi, zbog očite panike, na ispitu dobili niže ocene od onih koje realno zaslužuju. Brzo disanje, gubitak koncentracije, mučnina, vlažni dlanovi, blokada mozga – ovi simptomi vas mogu skupo koštati i osećaćete se izuzetno naivno kada shvatite da vas je puko odgovaranje dovelo do ovako katastrofalne fizičke reakcije. Saberite se, kontrolišite svoje telo.

Ovo funkcioniše i u suprotnom smeru – ukoliko odgovarate samouvereno, raspoloženo i (umereno) duhovito možete dobiti veću ocenu u odnosu na vaše realno znanje. Svi studenti znaju da je ovo jedan od najlepših osećaja prilikom studiranja. Takođe, ne dozvolite da vas uspaniči količina gradiva koju morate da spremite – sve se da naučiti.

Naučite da se opustite

Ovo je vrlo lično i varira od osobe do osobe. Neke od univerzalnijih varijanti opuštanja su bavljenje sportom, gledanje filmova, muzika, provođenje vremena sa partnerom itd. Od velike je važnosti da periode stresnog spremanja i polaganja ispita izbalansirate dozom opuštajućih radnji. Otkrite šta vas čini srećnim i držite se toga, čak i kada se fakultetske obaveze okončaju. Naučno je dokazano da fizićka aktivnost smanjuje nivo stresa i pomaže u depresivnim epizodama, tako da imajte i to u vidu. Pored fizičkih aktivnosti svoje telo negujte i dobrom ishranom. Nikada ne učite ili odgovarajte na „prazan želudac“.

54yyzvb4_1411951584.jpg
FOTO: The Conversation

Nađite svoju inspiraciju

Teško je učiti nemotivisan. Nije nemoguće, ali ume biti mučno. Svako ima razlog za učenje. Na vama je da otkrijte šta će vam položen ispit omogućiti. Rasterećeno leto za odmor? Posao u budućnosti? Takođe je koristno imati u vidu neke rečenice koje mogu da vas dodatno motivišu u trenucima slabosti. Moja lična, omiljena je da Rim nije bio izgrađen za jedan dan. Pročitajte zašto je važno motivisati se za učenje i na koji način možete da se motivišete, o čemu smo takođe pisali ranije.

Dovoljno spavajte

Izuzetno logična strategija i vrlo često zapostavljena. Famozna noć pred ispit se gotovo nikada ne provodi spavanjem, već iscrpnim i vrlo često uzaludnim pokušajima da se dodatno prežvaće gradivo. Ukoliko spremite ispit na vreme, tu noć ćete prespavati i izjutra biti i psihički i fizički spremni za uspešno polaganje, a tako će nivo stresa drastično opasti.


Ako vam ovi saveti ne pomognu, nemojte strahovati od mogućnosti da se obratite nekom za pomoć. Pričajte sa prijateljima i kolegama o ovome, verovatno ćete saznati da i oni imaju slične probleme. Razgovarajte sa roditeljima, oni će vam sigurno pomoći da sagledate situaciju iz druge perspektive i da shvatite da niste u nekakvoj šah-mat poziciji. Na kraju krajeva, uvek se možete uputiti studentskom psihologu i zatražiti stručnu pomoć. Niste ni prvi, ni poslednji student koji ima problema sa ispitnim stresom i nema nikakvog razloga da sa malo truda ne savladate uspešno tremu.


IZVORI: Studentski vodič / Politikaplus / Vox Magazin / Pričajmo o tome / Studomat / Stress Busting / The Student Room

Andreja posmatra svet kroz objektiv kamere, voli pučinu i daleke zemlje u kojima nikada nije bio.