Na izložbi slika Branislava Mihajlovića

FOTO: Facebook

Radi se o radovima koji su nastali u periodu od 2010. do 2014. godine. Portret koji je započeo celi ciklus je portret autorovih roditelja - Dragoslava Mihailovića, akademika, i njegove supruge, Nele Mihailović. Potom su usledili portreti velikana srpske umetničke scene 20-og veka. Među njima su Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Dobrica Ćosić, Jovan Ćirilov, Stevan Raičković, Matija Bećković, Branislav Pekić, Danilo Kiš.

40portreta_detalj.jpg
Detalj postavke "40 portreta" autora Branislava Mihajlovića.
FOTO: Facebook

Ova izložba, kao i čitav koncept portretisanja najznačajnijih umetnika Srbije prošlog veka, način je da se Branislav Mihajlović zahvali svima onima koji su svojim radom i delom zadužili našu kulturu i umetnost.

CAM02162.jpg
Otvaranju izložbe prisustvovao je akademik Dragoslav Mihailović.
FOTO: Predrag Popović

S obzirom na to da autor već godinama živi i radi u Portugalu, izložbu je otvorio na zanimljiv i pomalo neuobičajen način – putem Skajpa. Ovo je zanimljivo upravo zato što se u poslednje vreme u javnom diskursu govori o tome koliko moderne tehnologije pomažu, a koliko odmažu umetnosti.

CAM02168.jpg
Obraćanje autora izložbe putem Skype-a.
FOTO: Predrag Popović

„Izložba izgleda divno, bolje nego što sam i mogao da zamislim. Ja je nikada, zapravo, nisam tako video, ali sam je tako zamišljao. Ljudi koji su prikazani na portretima međusobno su se poznavali, a ponekada i sarađivali. Te lične, profesionalne, generacijske, prijateljske i porodične veze mogao sam da dočaram jedino postavkom. Zato sam i zahvalan organizatorima koji su mi u tome pomogli. Jako sam srećan i prilično ponosan na to što su ovi radovi prikazani u Ćupriji“, rekao je Branislav Mihajlović obraćajući se okupljenim neskrivenom radošću.

CAM02165.jpg
FOTO: Predrag Popović

Pre Ćuprije, priliku da se susretnu sa stvaralaštvom našeg nagrađivanog autora imali su posetioci izložbe koja je upriličena povodom godišnjice udruženja „Lada“ u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ 2014. godine. Prvo predstavljanje ovog ciklusa radova van Beograda održano je upravo u Ćupriji, rodnom gradu njegovog oca, Dragoslava Mihailovića, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Na taj način, autor izložbe želeo je da oda poštovanje višedecenijskim naporima svog oca da sačuva sve specifičnosti govora Ćuprije i Pomoravskog okruga.

Izložba će trajati do 14. maja

_veb_novinarstvo.gif
FOTO: Predrag Popović

O autoru

Branislav Mihajlović je rođen u Beogradu 1961. godine. Diplomirao je 1986. godine na Fakultetu likovnih umetnosti. Dve godine kasnije, magistrirao je slikarstvo na svom matičnom fakultetu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1984. godine. Do sada je osvojio nekoliko nagrada. Među najznačajnijima su Oktobarska nagrada grada Beograda za učenike 1980. godine, Oktobarska nagrada za studente 1986, Nagrada za crtež FLU 1983, te III nagradu na konkursu „Nove beogradske likovne nade“ 1989. godine. Iste godine odselio se u Holandiju, gde je nastavio svoje stvaralštvo. Od 1992. godine do danas živi i radi u Portugalu.

Izlagao je na preko sedamdeset samostalnih i oko tri stotine grupnih izložbi, umetničkih sajmova i salona u Portugalu, Španiji, Holandiji, Srbiji i drugim zemljama.

Predrag je neka vrsta modernog don Kihota koji se bori sa vetrenjačama. I to samo zato što se zalaže da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream.

Pročitajte i:

Učenica organizovala "Malo vike oko Mike"
Humanitarni koncert u Ćupriji
Treći regionalni sajam obrazovanja u Ćupriji