Mladi operomani boravili u Njujorku!

Foto: b92.net

Priredio: Marko Mirković

Mladi operski pevači Nenad Čiča, Ivan Plazačić, Višnja Radosav, Marko Pantelić i Slađana Sarić od 5. do 25. juna boravili su u Njujorku kao operski stipendisti iz Srbije. Program je osmislio osnivač i kreativni direktor Joan Dornemann iz Metropoliten opere koji vodi ovaj program kroz razne lokacije od Njujorka, Tel Aviva, Virdžinije i Montreala. U prethodnim sezonama ovaj program su pohađali i operski pevači iz Srbije, koji su česti stanovnici Metropoliten opere, David Bižić i Sava Vemić.

Program ovog usavršavanja se održavao u zgradi muzičkog fakulteta Mannes, gde su, prema utiscima stipendista, uslovi bili zadovoljavajući. Za to vreme ovi mladi operski umetnici pripremali su se za više koncerata, tri operske produkcije, redovne časove i probe sa operskim korepetitorima, časove vokalne tehnike, sa stručnjacima za dikciju i svakodnevni masterklas sa gostima predavačima.

output_6cz6ud.gif

Njihovo usavršavanje svojim znanjem obogatili su i brojni priznati pevači, dirigenti i reditelji iz sveta opere. Među njima su: sopran Rut Falkon, mecosopran Minjone Dan, operski korepetitor Džoan Dorneman, pedagog Ira Sif, dirigenti Pol Nadler i Lusi Arner, režiser Džošua Mejdžor i Džefri Bačman, kao i masterklas predavači Đorđe Nešić i Diana Soviero.

Zanimljivo je da su se za program pripremali veoma brzo - za svega nekoliko dana su morali da uče nove komade kako bi bili pripremljeni za koncert. Tenor Nenad Čiča je pevao naslovnu numeru u operi Gunoa, ,,Romeo i Julija”, a bariton Marko Pantelić je pevao jednu od četiri glavnih uloga, slikara Marčela u Pučinijevoj operi ,,Boemi”, dok je Ivan Plazačić pevao ulogu Kolina u ,,Boemima”, čak i u manje poznatoj verziji kompozitora Leonkavala.

Svih pet stipendista učestvovali su i na koncertima. Prvi je bio posvećen međunarodnim solo pesmama (uključujući i pesme iz Srbije), drugi hitovima operskih arija,a treći numerama iz Američkog opusa.

Po povratku ove mlade operske umetnike moći ćete da slušate u operi Narodnog pozorišta, Madlenijanumu i pozorištu na Terazijama.


Izvor: b92.net


Marko, večiti borac za kreativnom slobodom reči i folklorne tradicije!

Pročitajte i:

Muzika je jedna od mojih najvećih ljubavi!
Očekujte 16.Festival uličnih svirača
Uhvaćena duša...