Milan Mladenović dobija prolaz u NS

Priredila: Jovana Branković

FOTO: Presstiž

„Godinama unazad, gradovi bivše Jugoslavije, poput Beograda, Podgorice i Zagreba, dodeljivali su nazive ulicama, platoima, trgovima po Milanu Mladenoviću. Red je da Novi Sad, koji je uvek važio za kolevku urbane kulture na ovim prostorima, donese sličnu odluku u čast nezaboravnog umetnika Mladenovića”, rekla je predsednica komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine grada Novog Sada, Branka Bežanov.

U gradovima bivše Jugoslavije postoje 3 ulice koje nose ime Milana Mladenovića. Jednu ćete pronaći u Zemun polju u Beogradu, a od 2007. godine ulicom nazvanom po ovom muzičaru možete šetati i u Zabjelu, predgrađu Podgorice. U Novom Zagrebu ulica sa Milanovim imenom postoji od 2012. godine.

images.jpg
FOTO: Focus News Info

Osim ulice u Zemun polju, u Beogradu možete pronaći i Plato Milana Mladenovića, koji se nalazi ispred Doma omladine. Inicijativa da plato ponese ime ovog muzičara pokrenuta je u oktobru 2011. godine i za samo 12 dana potpisalo ju je 15 000 građana. Ploču sa novoimenovanim platoom otkrio je poslednji menadžer EKV-a, Dušan Ercegovac.

output_6cz6ud.gif

Milan Mladenović je srpski rok muzičar i osnivač grupe Šarlo akrobata. Nakon raspada ove grupe nastaje grupa Katarina II, iz koje će se izroditi legendarna Ekatarina Velika. Godine 1985. zajedno sa članovima EKV-a pojavljuje se u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a godinu kasnije tumači glavnu ulogu u filmu „Crna Marija“, za koju je napisao pesmu „Bus Station“. Zajedno sa bendovima Partibrejkers i Električni orgazam početkom devedesetih započinju antiratnu propagandu projektom „Rimtutituki“. Izdaju singl „Slušaj ’vamo!“ sa poznatim refrenom: „Mir, brate, mir“.

Mladenović je umro 1994. godine sa 36 godina.

IZVOR: Novosti , Wikipedia

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi.


Pročitajte i:

Belgrade Banging na EXIT Dance Areni!
Klasici house muzike i provod na otvorenom!
Zatvoren drugi Bašta fest