Manasija: Višeboj pod Donžonom!

Foto: Boris Jovanović

U trodnevnom trajanju manifestacije, najveću pažnju privuklo je srednjovekovno selo, u kome je bio preslikan srednjovekovni život. Počevši od odeće, hrane, pa i oružija, ne samo iz Srbije, već i Evrope.

boris.jpg
Foto: Boris Jovanović

Manifestacija je otvorena u zidinima Manasije, pod najvišom Despotovom kulom - Donžon. Otvaranju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, savetnica predsednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković, pod čijim se pokroviteljstvom održava manifestacija i ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin.

izlozba.jpg
Foto: Boris Jovanović

Prve večeri priređeni su i koncerti plesne grupe „Una saga serbika”, kao i koncerti srednjovekovne muzike francuskih muzičara „Tengri” i „Ethnomus”. Posebnu pažnju privukao je i ples vatre i mača, u izvođenju Ukrajinki „Jah Surya”.

program.jpg
Foto: Boris Jovanović

Istorija mačevanja na dlanu

U viteškom delu programa nastupili su domaćini Beli orlovi, gosti sa Ljubičevskih konjičkih igara, Srpska kaskaderska agencija „Ska Tim” i oko 300 vitezova iz 15 zemalja Evrope.

ljubicevske.jpg
Foto: Boris Jovanović

Tokom spektakla, publika je imala prilike da uživa u srednjovekovnom oklopljenom mačevanju, evropskom neoklopljenom i modernom.

borbe1.jpg
Foto: Boris Jovanović

Priređene su i mnoge druge borbe koje je publika sa pažnjom ispratila.

resava.jpg
Foto: Boris Jovanović

Deca vitezovi i grnčari

U srednjovekovnom selu, koje je tri dana bilo izloženo pogledima znatiželjnih posetilaca, organizovane su i različite radionice namenjene deci.

deca.jpg
Foto: Boris Jovanović

Tako su deca mogla da nauče kako se pravilo mačuje, a mogli su da nauče i gađanje lukom i strelom. Učili su da igraju srednjovekovne društvene igre, ali i da naprave grnčarske posude od vrsnog majstora Velje Šunjevarića iz Užica.

radionica.jpg
Foto: Boris Jovanović

Manifestacija je, kako kažu organizatori, iako je tek druga godina naišla na veliki prijem kod publike, posebno zato što je njena ideja promocija lepota resavskog kraja i povratak zaboravljenim moralnim vrednostima, kao što su čast i pravda. Oni koji su posetili manifestaciju svedočili su o njenom kvalitetu, a oni koji nisu obećali su da će naredne godine biti tu sa štitom ili na njemu.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif


Snimio Slavko Jovanović


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

Pročitajte i:

Radost življenja iz Stefanovog pera!
Ko je boravio na panteonu starih Slovena?
Upoznajte srednjovekovni grad Petrus!