Ljubav u moderno doba

FOTO: Wondrlust

Bilo jednom davno… Voleli se dvoje mladih. Upoznali su se preko prijatelja. On se trudio da je osvoji. Poklanjao joj je ruže, pisao joj je pisma. Ona je pristala da bude sa njim. Trudili su se da sačuvaju ljubav. Pobeđivali su sve prepreke. Nisu odustajali na prvoj prepreci. Prošli su sve i svašta zajedno. Cenili su ljubav, osedeli su zajedno i kada su postali baka i deka i dalje su šetali držeći se za ruku. Trudili su se da žive zajedno i srećno do kraja života.

_veb_novinarstvo.gif

Ljubav savremenog doba izgleda drugačije.

Devojka je razmisljala gde može da pronađe svog Gospodina Pravog. Želela je da ga dobije „sad i odmah", bez mnogo muke i truda. Čekala je da joj sam zakuca na vrata, ali je na kraju shvatila da je sajt za upoznavanje idealno rešenje. Momci su lako dostupni. Pogledala je sve slike momaka iz svog grada i odlučila se za nekoliko njih. Dopisivala se danima. Na kraju se odlučila za jednog. Činilo se da su srodne duse. U više navrata čitali su i misli jedno drugom. On je bio sve o čemu je sanjala.

Došao je dan upoznavanja. Kad ga je ugledala shvatila je da je drugačiji nego na slici. Mislila je da je lepši i viši. Ni glas mu nije bio previše lep. Nije bio ni duhovit. Hemija nije proradila. To ih, doduše, nije sprečilo da se istog dana igraju kamenih faca. Zaboga, malo trenutnog zadovoljstva nije na odmet!? Nakon noći koju su proveli zajedno, živeli su srećno do kraja života, ali odvojeno.

The_Science_of_Online_Dating.jpg

FOTO: Sciencefocus

A šta ćemo sa roditeljima?

Kćerka: „Mama, upoznala sam čoveka svog života. Poslao mi je zahtev za prijateljstvo! Ono što će ti sigurno značiti, on je duhovit, fin i kulturan”.

Majka: „Ja ne razumem današnju omladinu! Ni ne upoznate se, a već se zaljubite”.

Ćerka: „Aman, gledali smo se preko skajpa. Momak je zaista lep i šarmantan”.

Majka: „Onda se ne morate ni upoznavati uživo. Dopisujte se preko fejsa, gledajte preko skajpa. Ozvaničite vezu na fejsu. Poljubite se preko ekrana. Upoznaj njegove prijatelje i porodicu prelistavajući fotografije. Kada dođe vreme za raskid samo izbrišite status veze i gotovo. Zašto da se vidite uživo? Nema potrebe za tim. Zašto da šetate gradom držeći se za ruke? Zašto da ti kupi cvet? Zašto da iščekuješ ljubavno pismo? Romantika je pluskvamperfekat. Stara sam ja, ne razumem modernu ljubav”.

A kako li se priča završila? Hm, teško (autocorrect suggestion: lako) pitanje.

Virtuelna_ljubav_se_ne_pra_ta.jpg

FOTO: Pressonline

Nekada davno, postojala je romantika, a onda se pojavio fejsbuk, ljuti neprijatelj romantike. Borba između njih trajala je neko vreme i fejsbuk je izašao kao pobednik. Samo one najjače veze uspevaju da opstanu. Treba im orden dodeliti. Raskid može da prouzrokuje njegov lajk na sliku neke nepoznate devojke. Fejsbuk je detektiv koji prati svaki korak naše voljene osobe. Retko ko se iz ove priče izvuče nedužan.

A ljubavna veza? Šta je to? Je l' se to maže na ‘leb? Lakše je otići na Mars nego pronaći nekog ko je spreman na vezivanje. Toliko je onih koji imaju fobiju od vezivanja da je to danas čak in. Popularne su tzv. šeme i varijante. Da li smo mi to postali roboti? Većina nas da uradi EKG srca, pokazao bi da ono vrši neke nove, moderne funkcije.

Svako vreme nosi svoje breme. Mnogi od nas su se toliko uklopili u trendove savremenog doba, da nisu ni svesni njegovih nedostataka. Možda je tako i bolje. Zabolelo bi kada bismo za trenutak zastali i shvatili šta je to čega više nema.


Marina je zaljubljenik u psihologiju.