Lepo je vreme, a morate da učite. Kako?

FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Priredila: Jelena Malivuković

1. Isplanirajte svoje vreme

Dobra organizacija je pola završenog posla. Ukoliko se dobro organizujete bez problema ćete ispuniti svoje zadatke. Ostale obaveze uskladite prema izdvojenom vremenu za učenje. Ne dozvolite da vas iznenadni poziv na kafu odvoji od knjige. Poštujte napravljen plan.

2. Recite „ne“ društvenim mrežama

Još jedna bitna stavka kada je koncentracija u pitanju - izbegavajte društvene mreže. Kada učite, pokušajte da ih zanemarite. Lako odvlače pažnju, pa nismo ni svesni koliko vremena potrošimo na njih. Isključite sve i posvetite se zadatom.

3. Dovoljno sna

Kako bi sve aktivnosti bile odrađene prema planu, neophodno je da se naspavate. Ukoliko idete na spavanje i budite se u određeno vreme, lakše ćete izdržati naporno učenje. Kako biste uspostavili ovu ravnotežu, potrebno je privikavanje, te stoga počnite na vreme. Pridržavajte se ovih pravila i vaš organizam će biti odmoran.

EU%20GIF.gif

4. Fizička aktivnost

U periodima predviđenim za pauzu, bilo bi dobro izaći iz zatvorenog prostora. Pola sata šetnje prijaće vašem telu, a ujedno ćete „napuniti baterije“ da privedete učenje kraju.

5. Muzika za dobro raspoloženje

Mnogim studentima muzika pomaže prilikom učenja. Ukoliko niste još uvek probali, vreme je. Pozitivne vibracije koje muzika šalje, utiču na kreativnost, motivišu telo i olakšavaju učenje. Potrebno je da muzika bude tiha, ugodna i nenametljiva.

6. Odredite nagradu za postignute rezultate

Poznato je da nagrade pozitivno deluju na našu psihu i podstiču bolje raspoloženje. Zato, posle svakog naučenog dela nagradite sebe. Bitno je da pronađete ono što će vas stimulisati, tako da posle svakog savladanog dela, sledi nagrada. Razmislite koja bi vas to sitnica podstakla i nakon koje bi sa osmehom nastavili dalje.

7. Budite uporni

Sav trud i rad moraju uroditi plodom, zato budite uporni. Posvetite se onome što želite da ostvarite svom snagom i uspeh je zagarantovan. Kada ostvarite cilj, sa lakoćom ćete savladati svaki sledeći.


IZVOR: Studentski život

Jelena je optimista i u svemu traži svetliju stranu.