Lemmy - Srž rock and rolla!

FOTO: Los Angeles Times

Lemmy je bio sve ono što čini rock zvezdu – alkohol, droga, žene, dobra svirka, stav. Svesno ili nesvesno, veliki broj frontmena u njemu su pronašli savršenu sliku na kojoj će graditi svoj imidž. Sa svojim bendom Motorhead, uticao je na još grublji zvuk rock and rolla i od svoje karijere napravio nešto ravno kulturnoj baštini

Kao po šablonu, za većinu velikana je veoma teško, naporno ili nesrećno detinjstvo. Lemmy se uklapao u ovaj šablon. Otac ga je napustio kada je imao svega tri meseca, do desete godine živeo je sa majkom i bakom, a kada mu se majka preudala dobio je polu brata i sestru sa kojima se nikako nije slagao. Lemmy nikada nije pristajao na kompromise. Sa ulaskom u pubertet, počeo je da se zanima za devojke, rock i klađenje. Postoje neke priče da je njegov nadimak nastao od njegovog izgovora pri pozajmljivanju novca za klađenje (Lend me = Lemmy). Prvo dete dobio je već u sedamnaestoj godini i on je dat na usvajanje.

-poslovna_komunikacija.gif

Njegov prvi veći bend sa kojim je išao na Evropsku turneju bio je The Rockin’ Vickers. Verovali ili ne, ovo je bio prvi britanski rock bend koji je nastupao u SFRJ. Baš prošle godine, Lemmy je pričao o prvom susretu sa rakijom i koliko mu je trebalo da se otrezni nakon njenog konzumiranja. Još tada je kod nas, po šatrovački, nazvan Mile (a jesmo duhovit narod).

Sa dvadeset dve godine, napustio je bend, dobio drugog sina (sa kojim je prvi kontakt imao šest godina kasnije), i preselio se u London. Do tada, Lemmy je svirao gitaru i u novom bendu Hawkwind, prvi put prelazi na bas. Da mu je neko rekao da će upravo taj instrument obeležiti njegovu karijeru, verovatno ni sam ne bi verovao.

Na samom kraju osamdesetih osniva bend Bastards, koji ubrzo menja postavu i ime u Motohead – počinje instant osvajanje sveta. Karijera koja je trajala punih 40 godina, lansirana je njihovim najvećim hitom – Ace of spades. Skoro ceo život na turneji, čak dvadeset i dva studijska albuma, pregršt spotova, manjih i većih skandala, izmenama u postavi, raznim saradnjama, zapečaćeni su 11. decembra 2015. godine kada je ovaj kultni bend poslednji bend nastupio.

Lemmy je godinama unazad imao raznih zdravstvenih problema koji su se pogoršavali i ponekad ga prisiljavali da otkaže ili zaustavi nastup, ali nikada nije želeo da stane. Napustio nas je 28.12.2015. preminuvši od agresivnog karcinoma prostate.

Bio je neko ko je živeo onako kako je želeo. Čovek koji je svirao rock and roll, skupljao nacističke kolekcije i detalje uz stav da ga sam nacizam ne zanima dok je u isto vreme bio u vezi sa crnkinjom. Koristio je LSD, u njegovim venama bilo je mnogo više Jack Danielsa nego krvi. Kružile su priče da je spavao sa preko 1200 žena. Jednom je izjavio da ne može sa sigurnošću da potvrdi sa kojim je sve muzičarima sarađivao niti u kojim projektima je učestvovao. Pojavljivao se u ponekom filmu, seriji, pa čak i reklami za kit kat. Davnih dana Motorhead je imao i svoju video igricu. O njemu je napravljen jedan od najinteresantnijih rock – dokumentaraca ikada. Živeo je po strofi iz pesme „Ace of spades“ :

„You know I’m born to lose, and gambling’s for fools
But that’s the way I like it baby
I don’t wanna live forever...“.

Koliko god ovo bilo samodestruktivno, ja ga izuzetno poštujem zbog toga. Rešio je da život, kakav god bude, živi po svom svestan da svi imamo rok trajanja – što bi se onda zamarao glupostima, sitnicama i stresom. Možda će zvučati suludo, ali povremeno budem ljubomorna na njegovu petlju i slobodu, odbačene stege svakodnevnog života i onim što nam ne treba, a opterećuje nas. Fan sam Motorhead-a od svoje dvanaeste godine, i naivno sam verovala da je ovaj čovek besmrtan tako da je Lemmy-eva smrt, za mene u neku ruku bila i lični gubitak dok sam šokirana sedela za računarom ne verujući svojim očima šta to čitam i ne sluteći da će me koji dan kasnije dočekati apsolutno isti šok, a o tome pišem sledeći put...

Tamara je u narodu poznata kao LinDe i kao muzički fanatik.

Pročitajte i:

Ozzy Osbourne - Princ tame
Queen - najveći rok bend ikada!
Scott Weiland: Neprilagođena rok zvezda